{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Euronews će objavljivati informacije na turskom i perzijskom jeziku

F
18.1.2010. u 20:03
0
0
Euronews će objavljivati informacije na turskom i perzijskom jeziku
0
Euronews će objavljivati informacije na turskom i perzijskom jeziku
Evropski TV kanal Euronews objavljivat će informacije na turskom jeziku od 30. januara, a krajem 2010. godine će otvoriti servis na perzijskom jeziku, na zahtjev Evropske komisije, saopćeno je u ponedjeljak.
Turski državni radio i televizija TRT je u 2008. godini postao akcionar Euronewsa koji je uveo informativni servis na turskom jeziku u trajanju od 24 sata dnevno, a koji će početi s emitiranjem 30. januara.

Euronews je primio zahtjev Evropske komisije da proizvodi i emitira programe na jeziku farsi, koji se govori u Iranu i Afganistanu, 24 sata dnevno svih sedam dana.

Tako će se servisi Euronewsa objavljivati na deset jezika.

Dva nova servisa izrađena u Lyonu, gdje je sjedište grupe, objavljivat će se kao i ostali, u cijelom svijetu putem satelita i kabla, kao i na internetu.

"Naša strategija je da razvijamo nove jezike, poslije ruskog 2001. godine, arapskog 2008. godine, bilo je logično da pređemo na turski i farsi", izjavio je za agenciju AFP predsjednik Euronewsa Philippe Cayla.

"Emitirat ćemo na svim velikim jezicima u zoni Evropa - Srednji istok - Afrika", kazao je on.

Euronews drži 21 akcionar, i to su uglvanom evropske državne televizije, među kojim su francuska državna televizija sa 25 posto akcija, italijanska sa 23 posto, ruska sa 19 posto, turska sa 16 posto i švicarska sa 9 posto akcija.

Euronews ima u Evropi 6,5 miliona gledalaca dnevno, što je tri do četiri puta više nego što ima CNN i deset puta više nego BBC World u istoj zoni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: