Film/TV
0

"Euroimages" odobrio pet aplikacija iz BiH za distribuciju filmova

FENA
Upravni odbor Fonda Vijeća Evrope za podršku evropskom filmu "Euroimages" na oktobarskom je zasjedanju u Strasbourgu prihvatio pet od šest aplikacija BiH za distribuciju filmova te projekt "Jemin ili teško je biti fin" reditelja Srđana Vuletića.

Za distribuciju evropskog filma u BiH odobreno je 29.000 eura, a za koprodukcijski projekt producentske kuće "Refresh" autora Srđana Vuletića 340.000 eura. Pet projekata odabrano je iz producentskih kuća "Art Company", "Blitz", "Issa", "Ekran" te "Oskar film".

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu kako ova finansijska podrška Fonda predstavlja još jedno priznanje bh. kinematografiji i svim filmskim radnicima koji su uložili trud da na evropskoj filmskoj sceni u najboljem svjetlu predstave našu zemlju.

On smatra kako se pristupanje BiH spomenutom Fondu pokazalo kao ključni potez nužan za opstanak bh. kinematografije.

Fond nudi tri programa finansiranja odobrenih projekata – pomoć za koprodukcijske dugometražne, kratkometražne i dokumentarne igrane filmove, zatim pomoć u distribuciji filmova članica "Euroimagesa" te pomoć kinodvoranama u zemljama članicama Fonda.

Producent Ademir Kenović smatra kako je bh. kinematografija ovom odlukom Fonda napravila mali korak, ali ujedno i stvorila sigurne temelje ka uspostavljanju ozbiljno organiziranog kinematografskog sistema BiH.

Članstvo BiH u "Euroimagesu" ocijenio je veoma značajnim, jer će ono pomoći u razvoju bh. filma, a na filmskim radnicima, distributerima i produkcijama je da tu šansu iskoriste te lakše dođu do novca za svoje projekte.

Predstavnik BiH u "Euroimagesu" Jovan Marjanović predstavio je rad Fonda, uvjete za prijavu projekata, njegove ciljeve te rezultate postignute od osnivanja. Fond je do sada podržao više od 900 kratkometražnih, dugometražnih i dokumentarnih igranih filmova, a za distribuciju evropskog filma izdvaja godišnje oko 800.000 eura.

Bosna i Hercegovina je članica Euroimagesa od januara 2005. i do sada je iz ovog fonda za distribuciju i koprodukciju dobijeno više od 470.000 eura. Kao članica, obavezna je uplaćivati godišnju članarinu Fondu u vrijednosti od 77.000 eura.

"Grbavica", "Savršeni krug", "Karaula" i "Ničija zemlja", neki su od bh. filmova čije je snimanje ili distribucija realizirana uz pomoć novca iz Fonda.

Vezani članci