Uspješna rediteljica
29

Ena Sendijarević: Imati svoj film na Sarajevo Film Festivalu je ostvarenje mog sna

L. K.
Ena Sendijarević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ena Sendijarević (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mlada i uspješna rediteljica Ena Sendijarević iza sebe ima nekoliko filmova i osvojenih nagrada. U posljednje vrijeme putuje po festivalima na kojima se pojavljuje njen film “Take Me Somewhere Nice“, a večeras je u Sarajevu na SFF-u, zajedno sa ekipom filma.

"Trudim se imati što manje očekivanja kako bih bila uzbuđena i iznenađena šta god se desi. Mislim da bih u suprotnom eksplodirala od anksioznosti i uzbuđenja. Mislim da će se film svidjeti ljudima koji su otvoreniji prema novim stvarima u filmu, mada sam svjesna da će ljubitelji tradicionalne kinematografije imati nekoliko kritika“, kaze nam Ena.

Mlada rediteljica ističe kako se nada da će se film svidjeti mladima i da će ih ohrabriti da svoja mišljenja i perspektive gledanja na svijet stavljaju u fokus.

"Imam veoma kratak odgovor na pitanje o SFF-u. Ovo je ostvarenje jednog od mojih najvećih snova. Još uvijek mi je teško shvatiti činjenicu da je moj film upao u jedno od glavnih takmičenja na SFF-u. Čini mi se nerealnom. Iako sam proputovala mnoge gradove s ovim filmom, njegovo pojavljivanje na sarajevskom festivalu je nešto što se ne može mjeriti sa drugim festivalima“, ističe Ena.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ena sada radi na novom filmskom ostvarenju čija se radnja odvija 1900. godina, te koji će biti urađen kroz tonove crnog humora.

“Što se SFF-a tiče, mogu reći da mi je umnogome pomogao sa razvijanjem moje karijere. Prije pet godina sam bila dio programa za talente, imala sam nekoliko kratkih filmova koji su se prikazivali do sada, te sam se prošle godine vratila kao član žirija. Zbog svega toga sam beskrajno zahvalna našem sarajevskom festivalu“, zaključila je ambiciozna rediteljica.