Deset lakih komada sa...
0

INTERVJU / Ena Branković, FTV: Do sada nisam imala gafova, što ne znači da ih neće biti

Razgovarala: Edita Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ena Branković relativno je novo lice koje vam saopćava aktuelne informacije u vijestima i dnevnicima FTV-a, bar one "ozbiljnije". Međutim, na nju ste već navikli i viđali ste je u mnogobrojnim sportskim emisijama ove televizije. U novinarstvu se našla sasvim slučajno, ali sada, kaže, zna da nije pogriješila. U razgovoru za Sarajevo-x.com Ena je rekla da je i privatno ispunjena, da je u sretnoj vezi, ali da taj dio života ipak ne želi dijeliti sa širim auditorijem.

U novinarstvu si već četiri godine, počela si kao sportski novinar, a već nekoliko mjeseci si član informativne redakcije FTV. Kako je uopće počeo tvoj angažman na toj televiziji?

Moram reći da sam se u novinarstvu našla sasvim slučajno. Bilo je to na nagovor prijatelja koji je tada bio član sportske redakcije FTV-a i koji me predložio tadašnjem uredniku Sabahudinu Topalbećireviću, i pristala sam se okušati u ovom poslu. Nakon probnog rada ostala sam na televiziji do danas. U tom periodu je FTV pokretala sportski magazin "Korner" što je bila idealna prilika za moje prve novinarske korake. Ubrzo sam se našla i u ulozi urednika i voditelja sportskog bloka Dnevnika 2. Od prije skoro godinu dana angažovana sam u Iinformativnom redakciji i trenutno radim kao urednik/voditelj Vijesti i Dnevnika 1.

Je li informativa ono što si ti htjela raditi ili su se jednostavno stvari tako posložile u tvojoj redakciji? U čemu se ti bolje snalaziš, šta je ono što tebi više "leži", sport ili informativa?

Kada me pitate da li je informativa ono što sam htjela raditi, pa… Na početku novinarske karijere mislila sam da je sport ono u čemu se najbolje snalazim. Ali dok se ne okušate na nekim drugim poljima, zapravo i ne možete znati u čemu ste dobri ili manje dobri. Novinarstvo nema granice, novinar je novinar ma koja tematika bila pitanju, u ovom poslu svaki dan naučite nešto novo. Čelni ljudi TV kuće za koju radim prepoznsli su "ono nešto" u mom radu i predložili mi da svoj rad nastavim u redakciji informativnog programa. Inače sam osoba koja se ne boji nepoznatog i koja voli izazove, s toga nisam oklijevala prihvatiti ovaj posao i sada sam sigurna da nisam pogriješila.

Aktivno si igrala tenis, bila si i trener. Koliko sad imaš vremena za tenis, je li ti to sada samo hobi ili...?

Tenis je moja velika ljubav. Od svoje pete godine sam na teniskim terenima, a profesinalno sam se bavila ovim sportom punu deceniju. Nažalost, vrijeme za aktivno treniranje je prošlo tako da je tenis sada postao samo hobi.

Kad smo već kod hobija, čime još ispunjavaš slobodno vrijeme?

Svi mi danas živimo jako brzim tempom, tako i slobodno vrijeme postaje misaona imenica. Svakako, slobodnog vremena imam ali jako malo. Trudim se provesti ga što kvalitetnije, na otvorenom, družeći se sa porodicom i ljudima koje volim i onima iz kojih crpim energiju za dalji rad. Moj hobi su putovanja, uživam u upoznavanju novih kultura i destinacija.

Svi ponekad napravimo greške, gafove u svom poslu. Imaš li ih ti? Postoji li neki momenat u kojem su te gledatelji FTV-a vidjeli, a koji bi najradije zaboravila?

Moram priznati da bar do sada gafova i ispada pred gledaocima nisam imala, što ne znači da ih neće biti (smijeh). Grešaka je bilo, ali ko radi taj i griješi. Grešku shvatam kao grešku i nastojim je više ne ponoviti , jer sve one su objašnjive i smatram ih životnom školom. To je dio živog programa, mnoge situacije se ne mogu predvidjeti i uvijek morate biti spremni reagovati ako stvari krenu neplanski.

Kada bi ti se pružila prilika šta je to što bi ti najradije radila kao novinar, ili općenito kakvi su ti profesionalni planovi u narednom periodu?

Kada pogledam unazad četriri godine i osvrnem se na angažman na FTV-u više ne mogu reći radila bih ovo ili ono. Kao što sam već rekla novinarstvo je izazov i pruža vam slobodu misli i ne ograničava vas ni u jednom segmentu, i to je ono što me privlači u ovom poslu. Konkretnih dugoročnih planova nemam. Sada sam tu gdje jesam i zadovoljna sam, ali nikada ne znate šta život nosi.

Budući da si veći dio svog života posvetila sportu, vjerovatno pratiš bar ona bitnija sportska dešavanja. Teniserke iz BiH su nedavno ostvarile dobre sportske rezultate (plasirale su se u prvu grupu euroafričke zone Fed Cupa), kakvu sportsku budućnost ti predviđaš ovim djevojkama? Kakva je generalno situacija u bh. tenisu, da li nekog od mladih tenisera/teniserki vidiš među najboljima u svijetu? Uvijek volim pogledati neki dobar meč i trudim se pratiti događanja na teniskim terenima širom svijeta onoliko koliko mi to slobodno vrijeme dozvoljava. Sve pohvale za naše Fed Cup i Davis Cup reprezentativce. I u muškoj i ženskoj konkurenciji postigli smo odličan, histroijski uspjeh za našu državu i ovu priliku želim iskoristiti i čestitati im na tome. Moram istaći da u BiH ima mnogo talentovanih igrača i mladih naraštaja čije vrijeme tek dolazi. Već sada imamo nekoliko tenisera i teniserki koji su relativno dobro plasirani na svjetskim listama i sigurna sam da će ih biti još više.

Koliko se, po tvom mišljenju, država generalno brine o mladim sportistima? Dobar dio njih igra pod zastavama drugih zemalja i ostvaruje fantastične rezultate. Kako to spriječiti?

BiH je mlada država i tek smo nedavno postali "punoljetni". Nismo svjesni svojih grešaka kada se radi o mladima generalno, posebno u sportu, pa sebi dozvoljavamo da se takvi talenti rasipaju po svijetu i igraju pod zastavama drugih zemalja. Nadam se da ćemo na ovim greškama naučiti mnogo i da se u budućnosti takve stvari neće ponavljati. Vjerujem da ćemo kad kao država izađemo iz ovog "adolescentnog" doba postati mudriji u mnogim stvarima pa i kada su u pitanju mladi sportisti.

Javnost ne zna baš puno o tvom privatnom životu. Možda je tako i bolje, ali možeš li nam ipak otkriti s kim Ena Branković najradije pije kafu i provodi slobodno vrijeme? Sretno zaljubljena?

Ne volim privatni život iznositi u javnost. Mora postojati jasna granica između privatnog i poslovnog. U sretnoj sam vezi i mislim da je to dovoljan odgovor na ovo pitanje (smijeh).

Nekako se podrazumijeva da su TV voditeljice uvijek dotjerane, lijepo obučene i našminkane. U čemu se ti najbolje osjećaš, koliko često kupuješ i kakvu odjeću preferiraš kada nisi ispred kamere?

Nisam od onih koje robuju modnim trendovima. Pratim ih, ali ne po svaku cijenu. Volim se lijepo obući, lijepo izgledati i mogu reći da često kupujem i da sam pravi šopingholičar (smijeh). Ono u čemu se najbolje osjećam i šta oblačim kada nisam ispred kamere zavisi od raspoloženja i svakako od situacije.