BOKSAJ ILI UMRI
38

Emocionalni nokaut: HBO-ov film o bokseru iz Aušvica brutalna je priča o ljubavi

I. M.
Novi HBO-ov film "The Survivor" donosi istinitu priču o Barryju Lewinsonu, poljskom Jevreju Harryju Haftu, koji je sasvim slučajno preživio holokaust tako što je postao neka vrsta pervertirane zabave za nacističke stražare.

U njemačkim koncentracijskim logorima neki su uspijevali odložiti smrt tako što su radili na spaljivanju i odlaganju mrtvih tijela ili su služili kao besplatna radna snaga, kao oni s liste oportuniste Oscara Schindlera, za kojeg su izrađivali posuđe.

Međutim, da dehumanizacija ima i gori oblik, dokazuje životni put slučajnog boksera Harryja Hafta, koji je 1943. godine poslan u Aušvic da umre.

Ako vam se čini da je "Schindlerova lista" rekla sve o holokaustu, "Razjareni bik" sve o dezintegraciji ličnosti vrhunskog boksera, a "Rocky" svo o volji, uspjehu i ljubavi, možda vam se učini zanimljivim da sada postoji film koji integrira sve ove teme u jednoj priči.

Ben Foster u filmu
Ben Foster u filmu "The Survivor"

U kinima će krajem 7. mjeseca započeti prikazivanje HBO-vog filma "The Survivor". Dolazi od reditelja kojeg se sjećamo po hitu "Wag the Dog" (1997.) u kojem Robert De Niro, Dustin Hoffman i Anne Hache igraju tim ljudi okupljen oko američkog predsjednika, producirajući lažni rat u Albaniji kako bi skrenuli pažnju medija i javnosti sa seksualnog skandala prvog čovjeka SAD-a.

Razjareni Ben

Ben Foster ("Leave No Trace", "Hell or High Water") izgubio je 20 kilograma da bi što vjernije dočarao život Harryja Hafta, boksera koji se borio protiv drugih zatvorenika u zloglasnom koncentracionom logoru da bi preživio.

Haftova sportska karijera započela je sasvim slučajno kada se prilikom spaljivanja leševa u Aušvicu potukao s njemačkim vojnikom. Tuču je posmatarao mladi SS oficir Schneider (Billy Magnussen), nakon čega je Harryju poštedio život, ali ga je prisilio na borbe do smrti s ostalim zatvorenicima u jezivim gladijatorskim uslovima.

Spektakularno prebijanje do smrti služilo je kao zabava za ostale čuvare logora, čiji je moral i adrenalin trebalo čuvati na zavidnoj razini. Što je Harry jače udarao, šanse za preživljavanje bile su mu veće. Kada bi nokautirao nekog jadnika, mrtvo tijelo bi bilo izvučeno iz ringa, a potom bi odmah stigla nova žrtva.

Ostali zatvorenici su počeli zazirati od njega, pa mu je i tako jadan život dodatno zakompliciran. Samo je jedna stvar bila gora od boravka u Aušvicu. Biti psihološki izoliran u Aušvicu, jer niko s tobom ne želi razgovarati.

Naposljetku, Harry uspijeva pobjeći iz njemačkog koncentracijskog logora i stiže u New York.

Progonjen svojim sjećanjima i krivnjom zbog ubijanja Jevreja, ulazi u ring protiv bokserskih legendi, poput Rockyja Marciana, u nadi da će njegovo ime biti zapaženo u novinama kako bi ponovno pronašao svoju prvu ljubav, jevrejsku djevojku koju nacisti odvode u nepoznatom pravcu na samom početku filma.

Ben Foster I Danny DeVito u filmu
Ben Foster I Danny DeVito u filmu "The Survivor"

U New Yorku ga za meč života priprema trener Charley Goldman (Danny DeVito), a s Miriam (Vicky Krieps) iz jevrejske zajednice (koja mu pomaže pronaći davno nestalu djevojku) razvija specifičan emocionalni odnos.

"The Survivor" ili "Ring opstaka" pogađa u srž psihologije sporta, gdje uspjeh zavisi ponajviše od motivacije i odnosa s trenerom. Priča je u filmu ispričana kroz niz retrospektivnih situacija, pa su mučne scene iz Aušvica dane tačno onoliko koliko prosječan gledatelj može podnijeti užasa s puta "konačnog rješenja".

Film je uspio dočarati nevjerovatnu životnu priču Harryja Hafta, a izgleda monumentalno, baš onako kako bi filmovi o holokaustu trebali izgledati. "The Survivor" je velika lekcija o moralu i odgovornosti. Ben Foster je ovim filmom “zacementirao” svoj zvjezdani status.

Film je premijerno prikazan na HBO Maxu 27. aprila. Oni koji su ga pogledali na streaming servisu znaju da il je Harry Haft uspio pronaći ljubav svog života.