Film/TV
3

Emma Thompson o Oscaru: Ili čekati da članovi Akademije umru ili ih se polako riješiti

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što se Akademija filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) našla na udaru kritika zbog nominacija za 88. dodjelu prestižne filmske nagrade Oscar, britanska glumica i scenaristica Emma Thompson ovu raspravu nazvala je smiješnom.

Thompson, koja je dobitnica dva Oscara, nagrada Emmy, BAFTA i Zlatni Globus, u izjavi za dnevni list "Belfast Telegraph", osvrnula se na kritike na račun Akademije, odnosno na kampanju #Oscarssowhite (Oscar je tako bijel).

"To je zaista smiješno. Većina u članstvu Akademije su stariji, bijeli ljudi. To je činjenica. Šta sad uraditi, čekati da umru ili ih se polako riješiti. Toliko je mnogo opcija", na komičan način je dala svoj komentar britanska glumica Thompson.

Već po objavljivanju nominacija za 88. dodjelu nagrade Oscar, na društvenoj mreži Twitter pod haštagom #Oscarssowhite (Oscar je tako bijel) mogla se pročitati lavina oštrih kritika na račun ovogodišnjih nominacija i Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku kao organizatora svečanosti.

Holivudski glumac George Clooney ranije je poručio Akademiji filmskih umjetnosti i nauka (AMPAS) "da se kreće u pogrešnom pravcu", a glumac Will Smith najavio je da neće ići na 88. dodjelu Oscara, par dana nakon što su to objavili njegova supruga Jada Pinkett Smith i režiser Spike Lee.

Svečanost dodjele Oscara bit će održana 28. februara ove godine u pozorištu Dolby u Los Angelesu.