Film/TV
31

Emir Kusturica je nakon 25 godina govorio za BHRT

Nakon 25 godina, Emir Kusturica prvi put govori za BHRT, televizijsku kuću u kojoj je radio i u kojoj su nastali njegovi prvi filmovi. U opsežnom intervjuu za Veliki ekran, koji se sukcesivno emituje u tri novembarske emisije, iscrpno je analizirao filmove, prilike u kojima su nastajali, ideologiju kojom se bavio u svojim pričama, a nije zaobišao ni politiku.

Emir Kusturica je mišljenja da su njegova sjećanja na Sarajevo utisnuta u kvadrate njegovih filmova te da "Sjećaš li se Doli Bell?" i "Otac na službenom putu", filmovi koji su nastali u Sarajevu, mogu biti zalog za eventualno pomirenje s njegovim gradom.

U emisiji koja će biti emitovana 7. novembra u 20 sati na BHT1 govorit će o "Domu za vešanje", filmu fascinantne poetike koji dio kolektivnog sjećanja s ovih prostora i projekat koji je balkansku kaljužu odveo ravno do Hollywooda. U emisiji pored Kusturice, govore Abdulah Sidran, dr. Nele Karajlić i Goran Bregović. Uz rijetko viđene snimke sa snimanja filma i osvrt na fenomen Roma filmu, Kusturica će progovoriti i o prijetnjama smrću koje je dobivao iz Sarajeva, o kontroverzama koje su pratile "Underground" , te o svom najnovijem filmu koji u Trebinju snima s Monicom Bellucci.

Vrlo zanimljiv dio razgovora odnosi se i na sistem nagrađivanja u filmskoj industriji te na njegovu izavu da je dobiti Oscara kao ući u kazino, ubaciti žetom u aparat i dobiti “tri iste”. Kusturica govori i o fascinaciji Romima, kojima se opsežno bavio u svojim filmovima, fenomenu nevjeste koja leti, utjecaju ideologije na život i porodicu običnog čovjeka. Emir Kusturica ima i poruku za svoj grad.

"Alija Izetbegović me je na vratima stana svog sina pitao da li je istina da želim raditi adaptaciju Andrićevog romana 'Na Drini ćuprija'. Rekao sam da želim ali da to puno košta. A onda mi je Alija mi je rekao da to ne radim jer je Ivo Andrić podvorničko kopile puno mržnje. I tada sam sam sebi rekao da on neće biti moj predsjednik. I nije.", izjavio je Kusturica.

Veliki ekran će u novembru napraviti iskorak u realizaciji studijskih dešavanja, koristeći neka od filmskih sredstava putem kojih će pokušati uvesti gledatelje u poetiku filmova Emira Kusturice. U emisijama će biti parafrazirane čuvene scene trudne nevjeste koja leti, telekinetičkih kašika, kroz studio će prošetati i impresivni primjerak purana, životinje koja je odigrala veliku ulogu u filmu "Dom za vešanje". Isto tako, scene mjesečarenja i hipnoze referiraće na filmove "Otac na službenom putu" i "Sjećaš li se, Dolly Bell". Biće to svojevrsni hommage vremenima iz kojih su ostale lijepe uspomene i dobri filmovi.