Apple TV +
0

"Emancipation": Will Smith kakvog niste vidjeli do sad

Piše: Ines Mrenica
Apple TV+ objavio je fim "Emancipation", istinitu priču o čovjeku koji se pokušava izbaviti od ropstva. Drama o preživljavanju temeljena je na životu bivšeg roba Gordona, čija su leđa s ožiljcima ovjekovječena na slavnoj fotografiji nastaloj 1963. godine.
Fotografija "Whipped Peter" snimljena je prilikom vojno-medicinskog pregleda nakon što je čovjek koji se predstavio kao Peter (koji se zapravo zvao Gordon), pobjegao od svojih porobljivača i stigao do Lincolnovih trupa. Ova šokantna fotografija danas služi kao podsjetnik na mučenja kojima su robovi bili izloženi radeći na plantažama pamuka i duhana. S jedne takve plantaže u Americi Gordon je uspio pobjeći, a sloboda ga je čekala nakon šezdesetak kilometara močvare, koju je prešao za deset dana.

Rasizam u Americi je vječna preokupacija filmskih radnika, a ova priča o leđima na kojima nema milimetra kože neprekrivene ožiljcima, mamac je za pecanje Oscara. Priče o Gordonu prihvatio se holivudski hit mejker Antoine Fuqua, poznat po naslovima "Training Day" i "King Arthur", dok je njegova napeta drama "The Guilty" prošle godine pobrala dosta pažnje na Netflixu.

"Emancipation" je urađen u crno-bijeloj tehnici, apostrofirajući brutalnost priče i sve ono što je moguće kada se probudi čovjekova volja za životom, FIlm je na tragu uspješnih hipernasilnih naslova kao što su "12 Years A Slave" i "Django Unchained".

Insert iz filma
Insert iz filma "Emancipation"

Posljednja dodjela Nagrada Američke filmske akademije i umjetnosti protekla je u znaku Willa Smitha. Manje zbog njegovog Oscara osvojenog za ulogu filmskog oca Serene i Venus Williams u biografskoj priči "King Richard", a više zbog "spontanog" šamara koji je opalio Chrisu Rocku zbog šale koju je ovaj uputio na račun ćelavosti njegove supruge.

Kad vidite crnju s idejom, najbolje da ga ubijete

Peter (Will Smith) živi kao rob u potpuno dehumaniziranoj svakodnevici. Dani mu se svode na težak rad, a uskoro biva odvojen od svoje supruge i djece. Kada ga stave u kavez i krenu odvoditi u novi oblik robovske eksploatacije, iz sveg glasa će obećati svom sinu da će se vratiti po njega. Uskoro se počinju širiti glasine o tome da je Abraham Lincoln ukinuo ropstvo i proglasio sve robove slobodnim ljudima, Peter se odvažuje na pokolj ekipe svog robovlasnika Jima (Ben Foster) i započinje bijeg, U močvari, koja je baš ona koju smo vidjeli u kultnom Jarmuschovom filmu "Down By Law", čekaju ga krokodili, a ako napravi samo jedan pogrešan korak - ne gine mu metak u glavu.

Will Smith u filmu
Will Smith u filmu "Emancipation"

Bježeći pred hladnokrvnim lovcima kroz nemilosrdne močvare Louisiane, Peter je prešao šezdesetak kilometara za desetak dana. Preživio je jedući med iz košnica, a od pasa tragača se uspio sakriti tako što je kožu mazao lukom s plantaže, zbog čega životinje nisu mogle nanjušiti njegov miris. Uskoro se pridružuje Lincolnovoj vojsci u Baton Rougeu, postaje vojnik i snalazi se među trupama vojske Unije za vrijeme Građanskog rata u Americi.

Zanimljivo je da smo Bena Fostera ove godine gledali u filmu o preživljavanju, sportskoj drami "The Survivor", koja govori o poljskom Jevreju Harryju Haftu, koji je sasvim slučajno preživio holokaust tako što je kao bokser kreirao neku vrstu pervertirane zabave za nacističke stražare, boreći se u ringu na život i smrti (protivnika).

Scena iz filma
Scena iz filma "Emancipation"

"Emancipation" je film o preživljavanju, s napetim scenama potjere. Te scene imaju neka opća mjesta, ali uspijevaju proizvesti egzistencijalistički strah kod publike, potičući nas na razmišljanje o tome koliki put je prijeđen od bičevanja tamnoputih ljudi do današnje woke kulture.

Put je bio dug, sloboda zaista nema cijenu i to je ono što u ovom filmu neodoljivo podsjeća na oskarovske klišeje. Već možete zamisliti Willa Smitha kako plače na pozorici Dolby teatra, izgovarajući antologijske rečenice o povijesti afroameričke zajednice. Tamo je, uostalom, i završio sa Zlatnim kipićem u ruci, nakon što je odigrao lik oca "crnih" teniserki koje su napravile čudo u "bijelom sportu".

Na koncu, ovo je priča o ljubavi, ali da ne spojlamo kraj filma, recimo samo to da je "Emancipation" film koji progovara o važnosti obitelji. A šta je smisao praznika nego prisjetiti se svih vrijednosti za koje inače nemamo vremena?