Lud, zbunjen, normalan
0

Elmir Jukić: Mustafa Nadarević svaku scenu sprema kao da mu je najbitnija u karijeri

Sarajevo-x.com
TV serija "Lud, zbunjen, normalan" je u srazmjerno kratkom periodu ostvarila enormnu popularnost u regionu. Reditelj serije Elmir Jukić je za Sarajevo-x.com govorio o bosanskom humoru, o iskustvu rada sa glumcima te o svom novom projektu.

Često se o bosanskom humoru govori kao o ponajboljem proizvodu za izvoz. Koliko je to samo opće mjesto, floskula koja nama samima odgovara, a koliko u tome stvarno ima istine?

Mislim da u tome apsolutno ima istine. Historija humorističkog programa u Bosni i Hercegovini je duga i izuzetno uspješna. Sklon sam vjerovati da u tome presudnu ulogu nije imala samo naša sposobnost da humorom reagiramo na stvari koje se dešavaju oko nas, nego sklonost da se prije svega šalimo "na svoj račun". U zadnje vrijeme smo počeli o sebi misliti bolje nego što zaslužujemo i na dobrom smo putu da tu priču pretvorimo u floskulu.

Šta mislite dokad će se autori humorističnih serija u BiH i u regionu oslanjati na provjerene formule uspjeha gledanosti, na fizičku komiku koja lako zasmijava i površno pretresanje stereotipa?

Sve dok to bude neko htio gledati. Pri tom, da ne bude ikakve dileme, kad serija “Lud, zbunjen, normalan” bude imala najmanje naznake “površnog pretresanja stereotipa”, prestat ću je režirati.

Serija "Lud, zbunjen, normalan" je široj javnosti otkrila i mlade glumce, kao što su Moamer Kasumović, Zana Marjanović, Irma Alimanović i dr. S druge strane, uloge u seriji su ostvarile provjerene glumačke zvijezde, Mustafa Nadarevića, Milena Dravić, Senad Bašić, Gordana Boban. Kako je bilo raditi sa tako neujednačenom ekipom po godinama i iskustvu rada?

Vrlo ugodno jer se uvijek iznova dokazuje da je presudan kvalitet glumačkog angažmana. Neovisno o iskustvu, koje je, kao što svi znamo ogromno, Mustafa Nadarević svaku scenu sprema i igra kao da je najbitnija u njegovoj karijeri. Mislim da je to presudno, a ne da li neko ima ili nema godine i iskustvo.

Kakvi su planovi za nastavak snimanja serije “Lud, zbunjen, normalan”? Koliko je epizoda predviđeno da serija ima?

Mi smo trenutno u snimanju novih osam epizoda, od ukupno 24 koliko bi trebala imati nova sezona serije.

Da li ćemo uskoro imati priliku vidjeti novu predstavu ili film Elmira Jukića? Kakve uopće projekte imate u planu?

Posve izvjesno je samo to da bi u Kamernom teatru 55 trebao režirati predstavu “Žaba”, po drami Dubravka Mihanovića. Probe smo počeli u aprilu ali smo premijeru morali prolongirati za jesen. Sve ostalo je još u fazi dogovora i usklađivanja termina.