Film/TV
5

Elma Tataragić: Uspjeh bh. filmadžija je rezultat ličnog zalaganja i velikog entuzijazma

Piše: El. B.
Elma Tataragić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elma Tataragić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako se u programu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu nije našao nijedan bh. film, naša država ipak će na Berlinaleu imati svoje predstavnike - Evu Cvijanović i Elmu Tataragić. Tataragić je za Klix.ba rekla kako je sretna zbog toga jer je uspjeh bh. filmadžija rezultat ličnog zalaganja i velikog entuzijazma.

"Mnogo sam sretna zbog toga. Film koji u Berlinu ima svjetsku premijeru 'Kada dan nije imao ime' bit će prikazan u Takmičarskom programu Panorama 14. februara. To je zaista velika čast i jedva čekam premijeru", rekla je Tataragić dodajući kako u oktobru snimaju drugi film na kojem je također angažirana kao scenaristica.

Režiju za film "Kada dan nije imao ime" potpisuje rediteljica Teona Mitevska, a scenarij su pisale bh. scenaristica Elma Tataragić i makedonska rediteljica Teona Mitevska. Producentica filma je Labina Mitevska, a film je snimljen na lokacijama u Makedoniji.

Na ovogodišnjem Berlinaleu će u programu Generation biti prikazan i kratki animirani film "Ježeva kućica", snimljen prema istoimenoj priči Branka Ćopića, koji je nastao u koprodukciji Hrvatske i Kanade, a režiju potpisuje Sarajka s adresom u Kanadi Eva Cvijanović.

Tataragić ističe kako nema težih uslova za filmsku produkciju od onih u BiH, te da je uspjeh bh. filmadžija rezultat ličnog zalaganja i velikog entuzijazma.