Uspješna scenaristica
81

Elma Tataragić predstavlja BiH na Berlinaleu: Dva filma na ovom festivalu su ostvarenje mog sna

Piše: E. Lj.
Elma Tataragić (Foto: F. K./Klix.ba)
Elma Tataragić (Foto: F. K./Klix.ba)
Uspješna bh. scenaristica Elma Tataragić i ove godine će predstavljati BiH na Berlinaleu, jednom od najprestižnijih fimskih festivala na svijetu. Tataragić ima dva velika razloga za sreću - dva filma za koje je napisala scenarij bit će prikazani na ovogodišenjem Berlinaleu.

"Veliko je priznanje imati jedan film na filmskom festivalu u Berlinu, a kamoli dva. Jako je teško snimiti film, a onda ga je teško i plasirati, tako da je ovo zaista ostvarenje mog sna", rekla je Tataragić u razgovoru za Klix.ba.

Film "Bog postoji, zove se Petrunija" makedonske rediteljice Teone Strugar Mitevske i scenaristice Elme Tataragić bit će prikazan u zvaničnoj takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Berlinalea i u utrci je za Zlatnog medvjeda.

"Ovaj film govori o tome šta se dogodi kada se žena usudi upetljati u muški prostor i svijet, tj. prostor za koji se misli da pripada samo muškarcima. Ovaj film govori o savremenom balkanskom društvu i velika je kritika na način na koji naša društva funkcionišu uz prisustvo mita, korupcije i nepotizma", rekla je Tataragić dodajući kako očekuje dobre projekcije, lijepo druženje s ekipom filma i kolegama iz cijelog svijeta, relevantne kritike i uzbudljive razgovore s publikom.

Insert iz filma
Insert iz filma "Bog postoji, zove se Petrunija"

Film "Šavovi" bit će prikazan u zvaničnoj sekciji Panorama koja svake godine donosi blizu 40 najnovijih filmova iz cijelog svijeta.

"Film 'Šavovi' nastao je po istinitoj priči i govori o ženi koja nakon 17 godina otkriva i dobija potvrdu da je njen sin živ, da nije umro u porodilištu, već je kidnapovan. To je jedna izuzetno intimna i potresna priča koja će biti jedan od glasova više od 500 takvih slučajeva u Srbiji, ali i u BiH", rekla je.

Riječ je o filmu na kojem su reditelj Miroslav Terzić i scenaristica Elma Tataragić počeli sarađivati prije 6 godina, a u međuvremenu je film podržao poznati program za scenariste Nipkow iz Berlina te za samu produkciju Filmski centar Srbije, Hrvatski audio-vizualni centar, Slovenski filmski sklad te Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

Insert iz filma
Insert iz filma "Šavovi"

"Rad s Mišom je bio izuzetno kreativan i uzbudljiv. Tu sam jedini scenarista te sam imala potpunu slobodu i podršku reditelja. Ono što je važno jeste da smo oboje imali vrlo sličan odnos prema priči i likovima. To je od početka bilo važno za uspješnu saradnju. Veoma sam sretna što radim s kolegama iz Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Mi pripadamo istom kulturološkom području i dosta toga imamo zajedničkog. Još pri tome, i Miša i Teona su ljudi s kojima volim raditi i s kojima se volim družiti. Oni su mi veoma bliski", naglasila je.

Bez obzira na činjenicu da BiH ima talentovane filmske radnike, stanje u bh. kinematografiji daleko je od dobrog, a filmovi i uspjesi rezultat su ličnih i individualnih zalaganja.

"Stvari se moraju sistemski riješiti da bi se krenulo naprijed. Bez toga, teško možemo govoriti o nekoj sjajnijoj budućnosti. Filmovi se danas snimaju zahvaljujući ličnom i individualnom zalaganju, žrtvovanju i entuzijazmu autora i producenata. To ne može vječno trajati", poručila je Tataragić.

Ovo 69. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale) bit će održano od 7. do 17. februara, a žirijem će predsjedavati oskarovka Juliette Binoche. Festival će otvoriti film "The Kindness of Strangers", moderna bajka danske rediteljice Lone Scherfig. U utrci za Zlatnog i Srebrenog medvjeda je 17 filmova.