Film/TV
0

Elijah Wood – nositelj Tolkienovog prstena

Klix.ba
<i>Gospodar prstenova</i> je postao ultimativan još prošle godine. Ono što nas sada očekuje su <i>Dvije kule</i>.

Sve postaje bolje i bolje, ali ni Gospodar prstenova ne bi bio ono što jeste bez Elijah Wooda koji glumi možda čak najvažnijeg lika u filmu, a to je hobbit Frodo, nositelj prstena, odgovoran za budućnost cijelog svijeta. Pored diskusije o trilogiji, Elijah govori o indie filmu Try Seventeen i omiljenim kompjuterskim igricama.

P: Da li je uspjeh prvog dijela trilogije Gospodara prstenova potpuno promijenio tvoju karijeru, pošto si ti priznata zvijezda? Elijah: Mislim da jeste. Nikad nisam bio dio nečega ovako važnog, a sada me to zaista javnosti predstavlja na potpuno drugi način.

P: Kad si pogledao film, da li si bio shvatio koliko si pridonio tom filmu i koliko je to bilo teško, s obzirom da je uloga teža od one u prvom dijelu? Elijah: Naravno, potpuno sam shvatio težinu tog putovanja i šta se dešava sa Frodom i dubinu svega toga. Ja sam trebao pokazati sve to. Ne samo pokazati negativnu stranu onoga što prsten radi s njim, nego od toga napraviti neku vrstu napretka. To je bilo zaista teško, i često sam sjedio sa Peterom (režiser, op.a.) i Fran (scenaristkinja, op.a.) i razgovarali smo o tome. Ali, uživao sam u svemu tome. Posebno u snimanju trećeg filma.

P: Ti i Peter očigledno mislite isto. Elijah. Da. Treći film mi je omiljeni zato što je najkompletniji, u odnosu na prethodna dva. Taj film je bio veoma težak, ima veoma komplikovanu radnju. Kako napraviti tri filma koji se moraju savršeno spojiti i imati poruku i emociju u svoj toj tami? Bilo je jako teško. Treći film je zapravo zaključak. Od početka se znalo kakav će treći film biti, kako će se snimati i kako će se završiti. On je ujedno i najemocionalniji dio: najtužniji, najtamniji, sve je na kocki, svako gubi. Nešto sam primijetio kod Tolkiena: svaki veliki dobitak nadoknađuje i veliki gubitak.

P: Možeš li nam reći koje su prednosti i nedostaci snimanja sva tri filma zaredom umjesto čekanja da li će prvi dio biti dovoljno uspješan kako bi se snimalo dalje?

Elijah: Nema nedostataka, samo prednosti. Najbolja stvar u tome što smo snimali sva tri zaredom je to što smo zarobili momenat. Sva tri filma predstavljaju jednu priču, koja ima svoj početak i kraj, i ona ima kontinuitet trenutka koji je veoma važan, jer mi inače ne bismo bili na Novom Zelandu i ubijali se od posla.

P: Postoji li neka sličnost između puta kojeg Frodo prolazi i između tvog vlastitog puta tokom snimanja? Elijah: Naravno. Na neki način, ja sam imao odgovornost da odglumim to najbolje što mogu, a Frodo ima odgovornost da odnese prsten u Mordor.

P: Jedna od glavnih stvari u filmu je Frodina odluka da prevari Golluma. Elijah: Da, ali isto tako Gollum odlučuje da prevari Frodu – to je, na neki način, dupla prevara. Frodo u Gollumu vidi ono što bi sam mogao postati, ako se preda prstenu, i uviđa koliku prijetnju prsten predstavlja. Frodo koristi Golluma kako bi došao do Mordora, a Gollum koristi Frodu kako bi dobio prsten.

P: Dobro da je Sam (Sean Astin, op.a.) tu. Kako je bilo glumiti s njim? Elijah: Sean i ja smo postali kao braća. Ja sam pomagao njemu – on je pomagao meni. Mislim da nikad nisam proveo toliko vremena s nekim. Postali smo veliki prijatelji.

P: Zašto si ti, od svih ljudi, uspio od dječjeg glumca postati odrasli glumac? Mnogi u tome nisu uspjeli. Elijah: Ne znam. Imao sam dovoljno sreće. Radio sam.

P: Da li je teško odrasti, da li ponekad pauziraš samo da bi se odmorio? Elijah: Teško je imati bilo kakvu perspektivu dok odrastaš. Moja prva odraslija uloga je bila u filmu The Ice Storm. Bio je to veoma uspješan film i pomogao mi je da odrastem – možda zbog ljudi s kojima sam radio.

P: Veliki si fan kompjuterskih igrica. Reci nam nešto više o tome. P: U posljednje vrijeme sam igrao mnogo Tony Hawka, ali i ova Lord Of The Rings igrica me prilično impresionirala.

P: Reci nam o svom filmu Try Seventeen. Kakva je tvoja uloga? Elijah: Ja glumim mladića koji se preseli u vlastiti stan, a film je o njegovim odnosima sa ostalim ljudima koji žive u zgradi i kako ti odnosi utiču na njegov život i čine ga osobom.

P: Mnoge poznate glumice su također tu. Elijah: Da. Mandy Moore i Franka Potente (Elijahova djevojka, op.a.), Elizabeth Perkins.

P: Glumac si već dugo vremena. Kako kontrolišeš svoj život? Elijah: Mislim da na tome moram zahvaliti svojoj majci, zbog svog odgoja. Volim svoj posao, volim raditi i to je sve.

ejwsites.com