"Uhvaćeni u mreži"
37

Eksperiment koji otkriva novi oblik internet pedofilije prikazan na 3. AJB DOC-u

Piše: Ines Mrenica
Nakon češkog dokumentarnog eksperimenta "Caught in the Net" Vita Klusaka i Barbore Chalupova prizor vašeg djeteta dok surfa internetom ledit će vam krv u žilama.

Tri mlade glumice, kostimirane i prerušene u dvanaestogodišnje djevojčice u studiju su postavljene u tri dječje sobe, dok kamera bilježi šta se događa kada se pridruže popularnim chat programima. Ukupno 2458 predatora kontaktiralo je samo tri djevojčice u deset dana snimanja, pokazujući najperverzniju i najperfidniju osobnost pedofila, koji iz sigurnosti svojih domova tragaju za maloljetnim žrtvama. Muškarci vrlo vješto uvlače djevojčice u naoko bezazlenu priču, koja završava obnaživanjem i pokazivanjem njihovih spolovila u erekciji.

Dokumentarni film "Uhvaćeni u mreži", kojeg možete pogledati na linku, zapravo je rezultat eksperimenta i vješto postavljene online zamke za pedofile. Reditelji Vit Klusak i Barbora Chalupova odlučili su filmski studio pretvoriti u tri dječije sobe, a tri atraktivne mlade glumice s mladolikim licima prerušiti u dvanaestogodišnje djevojčice. U pozadini osamnaestogodišnjakinja nalaze se ružičaste sobe tipične za adolescentkinje, plakati popularnih dječjih likova i plišane igračke. Nakon što su im kreirani lažni profili na društvenim platformama, glumice su doslovno bile zasute zahtjevima za kontakte od strane muškaraca u generacijskom rasponu od 25 do 50 godina.

Za vrijeme snimanja, dvije i po hiljade muškaraca je kontaktiralo tri djevojčice, a online razgovori s muškarcima i eksplicitne scene masturbacije su zabilježene i pozicionirane u film. Na trenutke vrlo mučan, film upozorava na moderni oblik zlostavljanja djece te masovnu pojavu novog oblika pedofilije, koja se odvija u virtuelnom svijetu i koje zapravo nema ko staviti pod kontrolu, jer se odvija u nesagledivom kapacitetu popularnih soba za "čavrljanje“.

Uz podršku Češke televizije, produkcija Hypermarket film donosi šezdeset minuta čistog horora, koji je posebno mučan za gledanje roditeljima maloljetne djece. Djevojke su bile izložene konstantnom slanju fotografija muških genitalija, a delikatno snimanje je vršeno uz nadzor seksologa, psihologa i advokata specijaliziranog za seksualne delikte. Zbluranih lica, predatori bi uz uvodni pozdrav djevojčicama uglavnom odmah pokazivali penise u erekciji. Produkcija je napravila lažne slike obnaženih djevojčica, na čije su glave je uz pomoć kompjuterskih programa montirana gola tijela modela.

Nakon što bi djevojke muškarcima poslale fotografije ili se obnažile na njihov zahtjev, chat komunikacija redovno je odlazila u pravcu ucjena i prijetnji da će se te fotografije objaviti na internetu, ukoliko se ne nastavi saradnja s predatorom. Kada bi pedofili predložili da se uživo upoznaju s djevojčicama, susret bi se inscenirao u jednoj praškoj slastičarnici, gdje bi se snimanje nastavilo uz prisustvo skrivene kamere i tjelohranitelja. Najšokantniji trenutak u dokumentarnom eksperimentu "Caught in the Net“ dogodio se kada je jedan od članova filmske ekipe prepoznao čovjeka u chat prostoru na ekranu, a koji profesionalno radi s djecom svaki dan.

Seksualni predatori koji se pojavljuju u filmu su bili pod nadzorom policije, a jedan od njih je završio u sudskom procesu. Film je u Češkoj premijerno prikazan početkom marta 2020. godine, kada je domicilno postao dokumentarac s najvećom zaradom. Premontirana verzija filma se prikazuje u češkim školama u svrhu edukacije i prevencije seksualnog zlostavljanja na Internetu, a necenzurisana verzija, koja nosi rating oznaku 18+, premijeru je imala 9. jula ove godine.

Iako su glumice Tereza Těžká, Anežka Pithartová i Sabina Dlouhá bile psihički pripremljene i upućene u koncept, ipak su bile premlade da bi bile izložene ovakvom iskustvu, pa su neke od njih došle u situaciju da započinju razgovore u chat sobama sa „normalnim“ muškarcima, koji su imali benigne namjere i vodili pristojne razgovore. I u tim situacijama djevojke su doživljavale psihičke slomove, jer nisu više mogle razlikovati seksualne predatore od onih s jednostavnom potrebom za druženjem.

Zastrašujuće statistike dolaze iz Češke Republike, gdje neumoljiva statistika navodi podatke o devet hiljada slučajeva seksualnih prijestupa počinjenih online svakog mjeseca. Razlozi ovakvih frapantnih brojeva kriju se u činjenici da se aktivnosti oko 60% djece na internetu događaju bez obiteljskog nadzora te da većina roditelja nema nikakav uvid i saznanja o tome šta im djeca rade u online prostoru.

Za gledanje filma "Uhvaćeni u mreži" potreban je "jak želudac" i puno strpljenja jer sadrži eksplicitne scene stvarnih pokušaja i realiziranih pedofilskih zlostavljanja na internetu. Ipak, svaki roditelj bi trebalo da prođe kroz ovu vrstu "filmske torture" kako bi pametnije upravljao aktivnostima svoje djece u online svijetu, pogotovo danas kada se i škola seli u taj prostor i gdje djeca ne mogu baš uvijek razlučiti šta je dobro za njih a šta im može nanijeti nepopravljivu štetu. Djeci se ne preporučuje gledanje necenzurisane verzije filma, jer bi to moglo mogla rezultirati lošim posljedicama po njihovu psihu, a upravo 18+ verzija prikazana je i dostupna na zvaničnoj stranici AJB Documentary Film Festivala.