Prošetali crvenim tepihom
109

Ekipa filma "Praznik rada" uoči premijere: Jedva čekamo reakcije publike

N. O.
Ekipa filma "Praznik rada" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ekipa filma "Praznik rada" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ekipa filma "Praznik rada" prošetala je crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu te su podijelili svoja osjećanja prije premijernog prikazivanja koje će zatvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala.

Reditelj filma Pjer Žalica predvodio je ekipu filmu tokom šetnje crvenim tepihom, a uz njega su se pojavili glumci Damir Kustura, Ermin Bravo, Tatjana Šojić, Aleksandra Samardžija, Jasna Žalica, Admir Glamočak, Boris Isaković, Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Kako nas večeras očekuje svjetska premijera filma "Praznik rada" glumci su istaknuli uzbuđenje i euforiju koju osjećaju pred prikazivanje te poručili da jedva čekaju reakcije publike.

"Ja sam imao priliku dva puta gledati film prvu i posljednju verziju koja je za mene fantastična. Sad čekamo reakciju publike", kazao je Damir Kustura.

Damir Kustura (Foto: I. Š./Klix.ba)
Damir Kustura (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Kroz cijeli film nas zapravo voze emocije - od smijeha do tuge što je zaista uzbudljivo. Nadam se da smo sjajnu atmosferu sa snimanja uspjeli prenijeti na platno. Jedva čekamo vidjeti reakcije", dodao je.

Kostimografkinja Andrea Samardžić priznala je da ima tremu: "Moram priznati sva se tresem od treme. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na filmu, a još veće je prisustvovati premijernom prikazivanju".

Kazala je i kako je za nju film bio poseban zbog saradnje s Pjerom Žalicom za kojeg je istaknula da je "jedan od naših najboljih reditelja".

"Ponosni smo što naš film zatvara festival. Puno smo truda i rada uložili u njega i napravili smo lijep film. Jedva čekam da ga podijelimo s publikom. Velika su očekivanja od filma, ali mislim da ćemo ih ispuniti. Imamo lijep, topao film i mislim da će se ljudi u njemu prepoznati. Ovaj film ima malo druačiji šmek od oni kakve smo navikli vidjeti od Pjera. Dramski je, ali ima i dozu humora. Mislim da će se svidjeti publici", kazao je Ermin Bravo.

Ermin Bravo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ermin Bravo (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Jednom rječju presretna sam. Toliki broj izuzetnih umjetnika i predivnih kolegica i kolega - svi tako krasno igraju. Ja večeras osjetim paralelno i veliku tremu i veliku radost i veliku znatiželju. Radoznala sam da li će publika da uživa u ovom filmu onoliko i onako kako smo mi uživali s Pjerom radeći na njemu", kazala je Tatjana Šojić na crvenom tepihu.

Radnja filma "Praznik rada" prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: "Uhapsiše Fudu, ko zna zašto." U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

SFF