Uoči premijere
28

Ekipa filma "Kradljivci golubova" prošetala crvenim tepihom pete noći 24. SFF-a

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ekipa filma "Kradljivci golubova" (Foto: K. S./Klix.ba)
Ekipa filma "Kradljivci golubova" predvođena turskim rediteljem Osmanom Nailom Doğanom prošetala je crvenim tepihom pete noći 24. Sarajevo Film Festivala.

Nakon toga je u Narodnom pozorištu Sarajevu upriličena svjetska premijera filma "Kradljivci golubova" koji donosi priču o šesnaestogodišnjem Mahmutu koji provodi dane hraneći golubove, a novac zarađuje tako što ih krade od drugih ljudi. Životni san mu je da postane vlasnik najboljeg goluba. Jednog dana, jedan od njegovih golubova bježi i nikako da se vrati. Nakon što ga pronađe kako se gnijezdi na krovu jedne kuće, Mahmut upoznaje osmogodišnjeg Ismaila koji tu živi. Međusobni susret mijenja živote dvojice dječaka. Mahmut odluči krasti golubove kako bi pomogao Ismailu da ostvari svoj san.

Reditelj i scenarista Osman Nail Doğan rekao je da nije imao priliku 'odgajati' golubove, ali da mu je brat, Samet Doğan, koji je ilegalno imao golubarnik, pomogao napisati scenarij za film.

"Mladi u predgrađima Anadolije nemaju šta drugo raditi, osim brinuti se o golubovima. To je velika strast, ali i odgovornost i nije uobičajen samo za taj dio Turske, već i za Bliski istok", rekao je Dogan.

Uloge u filmu ostvarili su Seyit Nizam Yilmaz, Mert Buğra Tataroğlu, Kutay Sandikçi, Gökhan Yikilkan i Burçin Sezen. Film se takmiči za nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film.