Veselo društvo
31

Ekipa bh. crtanog filma "Klemzy i prijatelji" pokrenula Crowfunding kampanju

Piše: M. N.
Domaći kratkometražni crtani film "Klemzy i prijatelji" već je privukao pažnju najmlađih bh. građana. Objavljena je nova epizoda, a ekipa koja stoji iza projekta pokrenula je i crowfounding kako bi Klemzy imao još mnogo epizoda i uveseljavao djecu mlađu od sedam godina.

Crowdfunding kao jedan od načina za prikupljanje početnog kapitala posljednjih se godina proširio svijetom pa tako i u našoj zemlji. To je zapravo javna kampanja u kojoj može učestvovati svako. Koliko će novca uložiti, prepušteno je ulagaču, a oni koji pokreću kampanju mogu mu zauzvrat ponuditi nešto. U ovom slučaju to su posteri, majice, DVD, priznanja, ali i mogućnost da postanete dio ekipe "Klemzy i prijatelji".

"Naš cilj je da prikupimo dovoljno sredstava kako bi producirali cijelu sezonu epizoda našeg crtanog filma. Uz produciranje 12 epizoda u prvoj sezoni, planiramo kreirati prepoznatljiv brend i nastaviti u tom pravcu u godinama koje dolaze. Animacija, crtanje i produkcija uzimaju mnogo vremena i potrebno nam je 15.000 dolara kao optimalni iznos koji bi pokrio naše troškove", poručila je ekipa svojim budućim saradnicima.

Za projekt su zaslužni Edin Hurem, Damir Bašić i Elma Juković koji su osmislili likove, nacrtali ih i "dali im život", a glasove su uz Juković posudili Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. Kako su nam ranije kazali, riječ je o crtanom filmu edukativno-zabavnog karaktera i namijenjen je djeci do sedam godina.