Glasalo i Sarajevo
0

EFA Nagrada mlade publike dodijeljena filmu "Fight Girl"

Klix.ba
Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point su kao predstavnici Bosne i Hercegovine, zajedno sa filmskim institucijama iz 34 zemlje i 55 gradova, sudjelovali u izboru dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2019).

Pobjednički film je "Fight Girl" (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), a upravo ovom filmu najviše glasova dao je i žiri mladih iz Sarajeva. U žiriju su bili učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Tri filma koja su bila u izboru za nagradu "Fight Girl" (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), "Los Bando" (Norveška / Švedska, režija: Christian Lo) i "Old Boys" (Velika Britanija / Švedska, režija: Toby MacDonald) istovremeno je gledalo 2.800 mladih ljubitelja filmske umjetnosti u 55 gradova.

U kinu Meeting Point sa mladim članovima sarajevskog žirija o evropskim filmovima, filmskoj umjetnosti i svojim iskustvima u radu različitih žirija razgovarali su reditelj i producen Ademir Kenović, glumica Amila Terzimehić i dramaturginja Asja Krsmanović.

EFA Nagrada mlade publike pruža mladim učesnicima ovog izbora mogućnost otkrivanja izuzetno kvalitetnih evropskih filmova u kinima. Za većinu njih po prvi put evropski film prestaje biti teorija, a postaje iskustvo.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade ove je godine dodijeljena osmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po treći put predstavljali su Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.

Live ceremonija proglašenja pobjedničkog filma održana je u Erfurtu u Njemačkoj, a putem live streama pratili su je i članovi sarajevskog žirija u kinu Meeting Point.