Film/TV
0

EESTEC organizuje radionicu "eMovie Academy 2013"

Klix.ba
Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, lokalni komitet Sarajevo će u periodu od 15. do 22. augusta organizovati stručnu radionicu "eMovie Academy 2013".

"eMovie Academy" je međunarodna radionica za studente elektrotehnike Evrope, koji upoznaju Sarajevo kroz snimanje kratkih dokumentarnih filmova.

Cilj ovog projekta je da se učesnicima pruži prilika da nauče principe snimanja, editovanja i postavljanja kratkog filma, i da na taj način pokažu svoju kreativnost. Upravo zbog toga radionica se organizuje u vrijeme kada je Sarajevo centar filma, za vrijeme Sarajevo Film Festivala. Učesnici će prvo slušati predavanja koje će držati docent sa Akademije scenskih umjetnosti, Faruk Lončarević, a nakon toga će imati priliku da u praktičnom dijelu realizuju vlastiti kratki film. Ovo je izuzetna prilika da mladi ljudi iz Evrope saznaju više o životu u Bosni i Hercegovini jer su teme filmova vezane upravo za Sarajevo. Snimajući filmove participanti će se upoznati kako sa životom u Sarajevu tako i sa kulturno-historijskim znamenitostima samog grada, a time i države.

Ovo je treći po redu projekat pod istim nazivom, prva dva su također održana 2010. i 2011. godine i bili su jako uspješni što je razlog ponovnog organizovnanja ove radionice. Nakon povratka u svoje gradove, učesnici će prezentirati svoje snimljene filmove, čime će između ostalog pomoći u promociji grada Sarajeva na internacionalnom nivou.

Lokalni komitet Sarajevo je, od kako je osnovan, u oktobru 2006. godine, i primljen u veliku evropsku organizaciju EESTEC, pa do danas realizovao niz značajnih projekata kako lokalnog tako i međunarodnog karaktera, kao što su stručne radionice, soft skills treninzi i kulturne razmjene. Do sada najznačajniji realizovani projekti su internacionalne radionice: Training for Trainers, My Powerfull Software i 2nd Trainers’ Meeting, zatim internacionalne razmjene: EESTEC Winter Olympic Games Sarajevo i High5 for LC Sarajevo, kao i lokalni projekti: radionica Soft Skills Academy i projekat po kojem smo prepoznatljivi – Sajam za zapošljavanje studenata tehničko-tehnoloških fakulteta “JobFair Iskoristi svoju šansu!”.

eMovie Academy 2013, kao i dosadašnji međunarodni projekti koje je organizovao EESTEC LC Sarajevo, biće prilika da se studentima i diplomcima elektrotehnike iz različitih zemalja Evrope, osim oficijelnog nastavnog dijela, ponudi i mogućnost da upoznaju bogatu historiju i kulturu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Projekat podržava Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Općina Centar, Kanton Sarajevo, te veliki broj sponzora.