Bravurozan u svemu
918

Edin Hasanović ponovo fascinira: Majstorski vodio dodjelu nagrada i prozvao ksenofobe

Klix.ba
Njemački glumac Edin Hasanović, rođen u Zvorniku, u petak navečer vodio je ceremoniju dodjele priznanja Njemačke akademije za film, a o njegovim porukama u njemačkim medijima mnogo se piše.

Harizmatični 26-godišnjak moderirao je show sa legendarnom njemačkom glumicom Iris Berben (63), kao najmlađi voditelj u historiji dodjele Njemačke filmske nagrade. Ovu priliku iskoristio je da javnosti još jednom pošalje važne poruke, prvenstveno o izbjeglicama.

List Bild piše da je Edin, uz mnoge šale, lansirao i pravi vatromet političkih izjava i na taj način jasno iskazao svoj stav protiv ksenofobije, na šta su prisutni u dvorani jako dobro reagovali.

Posebno je počastio političara Björna Höckea (AfD) rekavši: "Pitam se kakav je to osjećaj - čitav život se boriš protiv izbjeglica tvrdeći da će one pregaziti tvoju zemlju, razvodniti kulturu, izazvati probleme... A onda sjediš u svom domu, uključiš televizor, a bivša izbjeglica moderira Njemačku filmsku nagradu. To je gadno!".

Hasanović je jasno poručio da "izbjeglica" nije nečiji identitet, već da je to čovjek koji bježi te da ljudi nisu problem.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Iako takve izjave lako mogu uništiti atmosferu na ovakvim događajima, Hasanoviću je, kao vrsnom zabavljaču pošlo za rukom da odmah potom nasmije publiku, što su u njemačkim medijima ocijenili kao uspješan čin balansiranja između ozbiljnosti i glume, a Edinovu izvedbu nazvali bravuroznom.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Edin i Iris su također plesali na pozornici uz muzičke klasike, a Berben je nakon ceremonije kazala da je upravo njen mladi kolega najbolje što se desilo te večeri. I glumac Charly Hübner (45) bio je pun riječi hvale rekavši da je Edinov show bio senzacionalan.