Otvoreno za Klix.ba
937

Edin Gali: Još uvijek ne mogu vjerovati da mladić iz Kladuše snima s oskarovcima

Razgovarao: Muamer Ćoralić
Edin Gali (Foto: Klix.ba)
Kladušanin Edin Galijašević, poznatiji kao Edin Gali, poznato je lice u holivudskim glumačkim krugovima. U dosadašnjoj karijeri igrao je s nekim od najvećih zvijezda sedme umjetnosti, a ovih dana boravi u rodnoj Krajini, gdje je otvorio 1. Krajina Film Festival. U razgovoru za Klix.ba, Edin je govorio o svojim glumačkim počecima, karijeri, porodici i voljenoj Bosni i Hercegovini u koju, kako ističe, dolazi svake godine.

Za Edina Galija, uspješnog Bosanca sa stalnom adresom u Los Angelesu, naša javnost je prvi put čula kada je osvojio prestižnu nagradu Emmy za najbolju sporednu ulogu u megapopularnoj seriji "Momci s Madisona" (Mad Men). Nakon uloge koja je podigla njegov rejting u holivudskim krugovima, Gali je imao zapažene uloge u ostvarenjima kao što su film "Hemingway & Gellhorn" (2012.), gdje mu je partnerica bila Nicole Kidman, te "Fury" (2014.), u kojem se našao rame uz rame sa slavnim Bradom Pittom.

S izrazito ljubaznim, ali i veoma skromnim Kladušaninom susreli smo se u Bihaću, u kojem ovih dana odmara s porodicom. U Bosnu i Hercegovinu ovog ljeta prvenstveno je doputovao kako bi pribavio bh. dokumente svojoj kćerki i sinu. Kako nam je rekao, u tome ga neće pokolebati ni sva komplikovanost i sporost sistema i administracije s kojom se ovih dana susreće.

Una je najljepša rijeka na svijetu

S druge strane, u Bihać je stigao i kako bi pružio podršku Krajina Film Festivalu, prvoj manifestaciji ovog tipa u sjeverozapadnoj Bosni.

"Stvarno mi je drago zbog festivala, jer je i ovom kraju potrebno nešto tog tipa. Postoje mnogi umjetnici u Krajini koji nemaju prilike pokazati svoj talent, a ovo je idealna prilika da se čuje i za njih. Zbog toga iza festivala stojim, što se kaže, 110 posto. Naravno, potrebno se uvezati i sa Sarajevom, a ne da se govori: 'Vi ste tamo, a mi smo ovdje'. Kulturu je potrebno ujedinjavati i zbližavati kako bi se na svjetskom nivou postizali bolji rezultati. U narednom periodu, ukoliko bude sreće, nastojat ću da dovedem i neku poznatiju američku ličnost kako bi se festival dodatno 'pogurao'", kaže Gali na početku razgovora za naš portal.

Gali je u Bihaću kupio dvije kuće i upravo je grad na Uni lokacija njegovog prebivališta u Bosni i Hercegovini.

"Bihać smo odabrali jer nam se sviđa grad, a Una je najljepša rijeka na svijetu. Osim toga, moja supruga Semira je iz Visokog, a ja iz Velike Kladuše, tako da nam je Bihać, bar donekle, na sredini", objašnjava.

Edinov otac je iz Velike Kladuše, gdje je i on rođen, a majka mu je iz Bužima. Sa šest godina, tačnije 1993. godine, napustio je Veliku Kladušu i Bosnu i Hercegovinu te s roditeljima otišao u Njemačku, a nakon toga u Sjedinjene Američke Države. Na pitanje ko je Edin Galijašević sada i kako on tumači svoj uspjeh, naš sagovornik skromno kaže da je to bila njegova nafaka.

"Da mi je neko nekad govorio da ću ovako daleko dogurati, zasigurno bih mu rekao da nema šanse. I dan-danas ponekad ne mogu da vjerujem da sam to ja - da Edin iz Kladuše sjedi s oskarovcima i s njima snima filmove. Ali, hvala Bogu, to je bila moja nafaka", priča naš sagovornik.

Trnovit put do uspjeha, danas snima filmove s oskarovcima

No, da je bilo lako, nije sasvim sigurno. Kako sam priznaje, put do uspjeha bio je trnovit i pun odricanja.

"U St. Louisu sam završio manju glumačku akademiju i kada sam napunio 18 godina rekao sam mami: 'Ja hoću da budem glumac, želim u Los Angeles!' Nakon toga, spakovao sam stvari i otišao u LA. Potpuno sam, sa svega 18 godina i bez ičije pomoći, došao sam u grad s 14 miliona stanovnika. Ne možete ni zamisliti kako mi je bilo teško u tim momentima. Nisam znao šta da radim, nije me baš išlo, nisam znao kako stvari funkcionišu. Jednog dana, pomolio sam se Bogu i zatražio od Njega da mi, ako je taj posao za mene, da neki znak, a ako nije da se vratim u školu. Već sljedećeg dana sam dobio jednu manju ulogu i od tog momenta je, hvala Bogu, sve krenulo", prisjeća se.

Nakon toga, Edin Gali je u karijeri ostvario uloge uz brojne poznate holivudske ličnosti, a imena poput Nicole Kidman i Brada Pitta su sasvim dovoljna pomena za ovu priliku. Ove godine Gali je snimio dva filma te gostovao u dvije poznate serije "Teen Wolf" i "Counterpart". Jedan od filmova "All-Star Weekend" režira slavni Jamie Foxx, a u njemu glumi sama holivudska krema, dok je u drugom "The Madness Within", nešto manje produkcije, sporedna glavna uloga.

"Mislim da mi je ovo najuspješnija godina u karijeri. 'All-Star Weekend' izlazi krajem godine u kinima, a baš prije nekoliko dana Jamie mi je javio da je film gotov. Film će biti vrhunska komedija, a u njemu glume Gerard Butler, Robert Downey Jr., Eva Longoria, Jeremy Piven... Osim toga, u filmu se pojavljuju LeBron James, Steph Curry, Snoop Dog, The Game, DJ Khaled, Floyd Mayweather Jr. i drugi. Ja u životu nisam vidio više zvijezda odjednom, nego na tom snimanju. Moja uloga u filmu nije velika, sedmi sam na listi za glumce, no skoro sve scene su sa Gerardom Butlerom, tako da koliko god ima Gerarda Butlera, toliko sam i ja prisutan. Inače, kroz film se pojavljuje veliki broj glumaca, jer je to prvi film Jamieja Foxxa i on je htio da to bude baš bum. Zbog toga vjerujem da će mi ovaj film biti velika odskočna daska u daljnjoj karijeri", priča Gali.

Drugi film koji je snimio ove godine "The Madness Within" izlazi u septembru. Upravo se u njemu pojavljuje i Edinova supruga Semira, a ispričao nam je neobičnu situaciju kako je do toga došlo.

"U jednoj sceni, lik kojeg glumim na partiju upoznaje prelijepu djevojku s kojom provodi jednu noć. Kad sam u scenariju pročitao da mora biti dosta ljubljenja i sličnih scena, rekao sam režiseru: 'Zašto da ljubim neku tamo djevojku kada imam svoju suprugu, a uz to je veoma lijepa!' S obzirom na to da nisu bili angažovali glumicu za tu scenu, on je pristao, tako da je i Semira dio tog filma", kazao nam je Gali.

Gluma je biznis, najviše zahvalan seriji "Mad Men"

Da bi se opstalo u Hollywoodu, on ističe da treba biti maksimalno u tom poslu. Gluma je biznis, kao i svaki drugi, napominje, a to shvatite čim se njome ozbiljnije počnete baviti.

"Koliko god je potrebno da glumim, isto tako je važno da idem na događaje, da se družim s glumcima, da imam veze s ljudima. Ulogu u filmu Jamieja Foxxa dobio sam, primjerice, tako što me njegov prijatelj pozvao da čitamo scenarij za jednu seriju, budući da mogu pričati na velikom broju akcenata. Otišli smo u kuću Jamieja Foxxa, zajedno s još 20-ak glumaca. Ja sam glumio jednog Britanca pa me Jamie zapazio i rekao: 'Čekaj, čekaj, ko si ti...' I tu smo se upoznali. Tri mjeseca nakon toga nazvao me menadžer i rekao da imam poziv od Jamieja Foxxa da idem na audiciju za njegov film. Tako da ja glumu poredim sa satom: ukoliko fali samo jedan šarafčić ili karika, on staje. Isto je u glumi. Morate biti ljubazni, družiti se i imati kontakte s ljudima, znati prihvatiti negativne komentare i odstraniti ih od sebe pa nastaviti dalje", objašnjava naš sagovornik.

On kaže da je od svih glumačkih ostvarenja najviše zahvalan seriji "Mad Men" i njenim producentima. Ona mu je bila odskočna daska u karijeri. Otkrio nam je kako je uopće dobio priliku da glumi u toj seriji.

"Putem agenta dobio sam poziv da idem na audiciju. Prema protokolu, trebao sam glumiti Nijemca. Međutim, na samom ulazu, rekao sam sebi: 'Ma znaš šta, glumit ću ja Bosanca i pričati našim akcentom!' Bio sam drugačiji od drugih i to se izuzetno dopalo kreatoru serije Matthewu Weineru pa sam dobio ulogu, baš na svoj 21. rođendan, iako nikada prije toga nisam profesionalno glumio na TV-u", prisjeća se Edin.

Kada je riječ o njegovom privatnom životu, u sretnom braku je s Visočankom Semirom Gali, nekadašnjom Miss Global BiH, s kojom ima dvoje djece, dječaka Alija Hamzu i djevojčicu Imani.

"Supruga, dvoje djece i roditelji su mi na prvom mjestu. Sve ostalo dolazi iza toga", ističe Edin.

Semira trenutno završava Elektrotehnički fakultet u Los Angelesu, a za kraj nam je ispričao kako su se upoznali.

"Ona je došla na neku reviju u SAD pa je stigla na jedan koncert za Bosance u Los Angelesu. Organizatori na tom koncertu su u jednom trenutku pozvali nju na scenu, a nakon toga i mene. Kad sam je vidio, rekao sam sebi: 'Ova će biti moja, ili ničija!' Poslije smo se upoznali, saznao sam da je obrazovana, lijepo odgojena, što je meni izuzetno bitno. Tako da je to bilo baš kao u filmu, da sam planirao, bolje ne bi moglo ispasti. Danas smo uvijek zajedno, Semira i djeca idu sa mnom na sva snimanja. Čak nas znaju upitati: 'Kako vam nije dosta...' Vjerujte da nije i od srca bih svakom poželio brak kakav ja imam sa svojom suprugom", rekao je Gali.