Direktor festivala
1.4k

Intervju / Edhem Fočo: AJB DOC smo prilagodili novim uslovima, u prvom planu je podrška domaćoj produkciji

Lejla Kajić
Foto: Dženat Dreković / Edhem Fočo
Foto: Dženat Dreković / Edhem Fočo
Treće izdanje Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala (AJB DOC) nastavlja živjeti ideju koja je zamišljena 2018. godine. Festival i ove godine donosi iskrene, duboke i teške teme. Predstavlja ono što je blisko stvarnosti. Sve ono što i jeste – Al Jazeera Balkans.

"Kontinuitet je vrlo važan, upravo zato smo odlučili održati treće izdanje festivala", govori direktor AJB DOC-a Edhem Fočo u početku razgovora, objašnjavajući kako prioriteti Al Jazeere Balkans uvijek ostaju isti. U prvom planu su filmovi, autori i teme o kojima oni govore.

No ovogodišnje izdanje festivala će zbog pandemije koronavirusa biti nešto drugačije od onoga na što smo navikli. Sadržaj ostaje isti, ono što se mijenja jeste način na koji će biti prikazan, kao i broj filmova i članova žirija. Naime, umjesto uobičajenih pet članova, žiri će ove godine činiti tri osobe. Osim toga, broj filmova je smanjen na 18, a bit će prikazani, kao i u prethodna dva izdanja festivala, u tri selekcije.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Priprema festivala bila je vrlo izazovna, kako za organizatore, tako i za autore filmova, govori Fočo. Sve ono što je naučeno kroz prijašnja izdanja i rad, sada je bilo potrebno mijenjati i prilagođavati novonastaloj situaciji.

"Pandemija je umnogome poremetila filmsku industriju. Nije samo organizatorima bilo drugačije, mnogi autori su morali mijenjati svoje planove. Neki nisu uspjeli dovršiti snimanja, neki su se susreli sa komplikacijama u montaži, produkciji... Naš tim se trudio kroz sve to koračati s njima, mislim da smo se vrlo dobro prilagodili u novoj klimi", kaže.

Tema vodilja trećeg AJB DOC-a je "Voyage/Putovanje" - što nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Ona savršeno opisuje situaciju koju je donijela pandemija koronavirusa.

"Svi trenutno prolazimo kroz putovanje na kojem ranije nismo bili. Ne samo mi, obični ljudi, već i politički lideri, ali i epidemiolozi. Svima je ovo nepoznato, niko ne zna gdje 'putujemo'. Ovogodišnji festival donosi mnogo filmova s teškim sudbinama. Zapravo, prati ljude koji su na nekim svojim putovanjima", govori Fočo.

Nesumnjivo je da treće izdanje festivala donosi jednako kvalitetan sadržaj kao i prethodne dvije godine.

"Posebno smo sretni što će sve filmove biti moguće pregledati besplatno, preko platforme YouTube. Važno je naglasiti da je prikazivanje ograničeno na zemlje Balkana", kaže.

Festival ostaje dosljedan sebi, dodaje. Nastavlja sarađivati sa autorima, sve Q&A sesije bit će održane preko platforme Zoom.

"Filmovi koje ćemo prikazati su hrabri, pričaju o običnom čovjeku koji uspijeva i ima drugačiji pogled na svijet - bio on mlađi ili stariji. Možda je to najbolji dio ovogodišnjeg festivala, upravo to veliko prisustvo domaćih autora i kvalitet filmova koje su oni napravili. Moram naglasiti da su neki od tih filmova snimani za vrijeme pandemije koronavirusa na šta smo veoma ponosni", ističe Fočo.

Govoreći o domaćim filmovima dodaje kako je vrlo važno da se u novonastaloj situaciji pruži podrška umjetnicima i autorima. Država je zakazala, a industrija, koja je već koračala na klimavim nogama, sada je pala na koljena.

Foto: Dženat Dreković
Foto: Dženat Dreković

"Ove godine ćemo prikazati sedam lokalnih i regionalnih filmova, a svi će biti premijerno prikazani na našem festivalu. Festival ćemo otvoriti domaćim filmom. Želim istaknuti i to da filmovi nastali u domaćoj produkciji uopće ne zaostaju za stranim filmovima koji imaju mnogo bolje budžete. Zapravo, teme o kojima govore naši autori puno su bliže domaćoj publici. A AJB DOC je i kreiran radi domaće publike iako je međunarodna uvijek dobrodošla", govori.

Kao i prethodne dvije godine i u okviru trećeg izdanja bit će organizovan trening za mlade autore. Ovog puta će tema biti snimanje dokumentaraca uz pomoć mobitela. Prema riječima direktora festivala, to je budućnost filma.

"U ovoj situaciji gdje je problem okupiti ekipu da se snimi film, mobitel je kamera, tonski majstor, svjetlo, montažer... sve u jednom. Mislim da je ovo prvi put da se u regionu organizuje ovakav trening. Sve će biti realizovano u saradnji sa Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a treninge vodi jedan od najiskusnijih ljudi u tom polju", govori.

U radionicama će moći učestvovati 20 mladih autora, a odvijat će se preko Zoom platforme. Svi učesnici će imati priliku da za vrijeme trajanja radionice snime kratki dokumentarac, a najbolji rad će osvojiti novčanu nagradu i mobitel.

Na koncu razgovora se ponovo dotičemo teme održavanja festivala u regionu, ali i ostatku svijeta. Uprkos tome što su mnogi otkazani, AJB DOC će biti održan u prvobitno planiranom terminu - od 11. do 15. septembra. Kontinuitet nije važan zbog Al Jazeere Balkans, ističe Fočo, naprotiv - važan je zbog autora.

"Organizatori ne zavise od ovog festivala, ali je autorima važno da kontinuirano rade i proizvode. Važno je da svoje radove imaju gdje plasirati. Nemamo finansijski interes, u prvom planu su oduvijek autori, teme, filmovi i - publika. Interesovanje raste iz godine u godinu, posjećenost je sve veća, zbog čega smo jako sretni. Prilagođavat ćemo se mjerama i situaciji, ali nastavljamo raditi", zaključuje Fočo.

Publika će ove godine imati priliku pogledati film "Caught in the Net" koji govori o pedofiliji, temi koja se sve više obrađuje u filmskoj industriji. Ovaj češki film potresnoj temi prilazi s druge strane, prikazuje koliko obični čovjek može biti žrtva, ali i predator.

Osim toga, na festivalu će biti prikazan i film koji je snimljen prema knjizi "The Reason I Jump: The Inner Voice of a Thirteen-Year-Old Boy", a koji je napisao muškarac s autizmom. Po prvi put, publika će imati priliku vidjeti kako izgleda život kroz oči osobe s autizmom.

Program iz svih selekcija ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a bit će objavljen uskoro.