Nakon ceremonije
96

Edhem Fočo: AJB DOC Festival je premašio sva očekivanja

Piše: E. Lj.
Edhem Fočo (Foto: D. S./Klix.ba)
Edhem Fočo (Foto: D. S./Klix.ba)
Svečanom ceremonijom i dodjelom nagrada završen je prvi AJB DOC Fillm Festivala. Ne krijući oduševljenje direktor festivala i direktor Al Jazeere Balkans Edhem Fočo rekao nam je da je festival premašio sva njegova očekivanja.

“Publika i selekcija su bili izvaredni, žiri i gosti su oduševljeni i kažu da je ovo jedan od boljih festivala dokumenatrnog filma koji su posjetila što je za prvi festival izvanredno. Drago mi je što je dorektor Al Jazeera dokumentarnog kanala Ahmed Mahfouz Nouh najavio da nastavljamo s ovim festivalom, jer je i ovaj prvi nadmašio sva očekivanja”, rekao je Fočo.

Tokom pet dana trajanja AJB DOC Film Festivala prikazana su 23 filma u tri selekcije, a najboljim filmovima večeras su na svečanoj ceremoniji dodijeljene nagrade.

Prva nagrada AJB DOC Film Festivala otošla je u ruke Nerme Emrić čiji je film “Sve sa voljom” prikazan u sklopu pratećeg programa AJB Prikazuje.

“Naravno da sam sretna, svako je sretan kada za posao koji radi bude nagrađen. Ovaj film sam radila prilično dugo i radila sam ga s ljubavlju i srcem. Taj film nosi strašno jaku poruku, poruku ljubavi prema životu i prema poštenju. Iskreno, večeras sam jako iznenađena i počastvovana i zahvaljujem se Al Jazeeri Balkans”, rekla je Emrić.

Aleksandar Reljić koji je za film “Unuk”, priču o unuku ozloglašenog komandanta Auschwitza kojeg je 2014. godine usvojila bivša logorašica Eva Mozes Kor, dobio je nagradu AJB Program Award.

“Kažu da se prvi mačići u vodu bacaju, ali to ne važi za ova festival. Ovo je mjesto gdje je dokumentarni film na prvom mjestu i mislim da će ovo u budućnosti biti najvažniji film te vrste”, rekao je Reljić.

“Ova nagrada mi je veoma važna, jer je ovo televizijska verzija originalnog filma. Prvi put je prikazan pred publikom i bilo je zaista posebno”, rekla je rediteljica Bernadett Tuza-Ritter koja je za film “Zašto ropstvo? Zarobljena žena” dobila magradu žirija za najbolji film.

AJB DOC Film Festival je neđunarodni festival dokumentarnog filma kojeg je organizovala televizijska kuća Al Jazeera Balkans u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe