Film/TV
241

Eddie Redmayne i Leonardo DiCaprio u borbi za Oscara za najboljeg glumca

Klix.ba
Britanski BBC piše kako bi se u nominaciji za najboljeg glumca na takmičenju za ovogodišnjeg Oscara mogli naći Eddie Redmayne i Leonardo DiCaprio.

Eddie Redmayne bi mogao dobiti još jednog Oscara i ove godine, a riječ je o njegovoj ulozi u filmu "The Danish Girl".

S druge strane tu je Leonardo DiCaprio koji je oduševio kritičare u novom filmu "The Revenant". DiCaprio je dosad četiri puta bio nominiran za Oscara, iako nijednom nije osvojio nagradu.

Njegov film bi se također mogao naći u utrci za najbolji film zajedno sa ostvarenjima "Spotlight", "The Martian" i "Mad Max: Fury Road".

Redmayne, koji igra transrodnu ulogu u filmu "The Danish Girl", prošle je godine osvojio Oscara za ulogu Stephena Hawkinga u filmu "The Theory of Everything", a ove je godine nominiran i za Bafta nagradu.

U utrci za najboljeg glumca će se, piše BBC, naći i Michael Fassbender i Bryan Cranston, a u utrci za najbolju glumicu naći će se Dame Maggie Smith, Charlotte Rampling te Brie Larson.

Režiseri Guillermo del Toro i Ang Lee će najaviti prvih 12 nominacija za sve kategorije, uključujući i najbolju pjesmu.

Glumac John Krasinski i glasnogovornica akademske nagrade Oscar Cheryl Boone Isaacs će otkriti nominacije za preostalih 12 kategorija, uključujući onu za najboljeg glumca, glumicu, režisera te najbolji film.

Osamdeset osma po redu dodjela nagrade Oscar održat će se 28. februara u Hollywoodu, a dodjelu će voditi glumac Chris Rock.