Film/TV
0

Eddie Murphy sa filmom "Norbit" zavladao box-officeom

Sarajevo-x.com
Filmski fanovi nisu propustili priliku pogledati tri Eddieja Murphyja po cijeni jednoga. Komedija Eddieja Murphyja "Norbit", u kojoj on glumi tri potpuno različite uloge, debitirala je na prvom mjestu američkog box-officea sa zarađenih 33,7 miliona dolara.

Triler "Hannibal Rising", čija priča prethodi radnji filma "The Silence of the Lambs" o serijskom ubici Hannibalu Lecteru, u prvom vikendu svog prikazivanja zauzeo je drugo mjesto sa zarađenih 13,35 miliona dolara.

Murphy nije imao glavnu ulogu još od filma "The Haunted Mansion" iz 2003. godine, a "Norbit" je profitirao vjerovatno zbog pozitivnog publiciteta i dobrih kritika za ulogu koju je imao u filmu "Dreamgirls", za koju se očekuje da će dobiti Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu.

"Norbit" je 14. film Eddieja Murphyja koji je zauzeo prvo mjesto box-officea, i definitivno je prevazišao sva očekivanja distributera Paramount. Filmski kritičari nisu bili baš nakloni ovom filmu. Murphy opet glumi više osoba u filmu, baš kao u "Coming to America" i "The Nutty Professor", koji su zaradili jako mnogo novca, tako da riječ kritike baš tu i ne igra veliku ulogu. Murphy ovdje igra Norbita, čovjeka blagog ponašanja, njegovu gojaznu i neugodnu ženu, te kineskog vlasnika sirotišta koji ga je odgojio.

Film "Dreamgirls" se zadržao među prvih deset na box-officeu, sa zarađenih 3,1 miliona dolara, što mu ukupno donosi zaradu od 97,1 miliona. U maju, Murphyja očekuje još jedan film kojem je uspjeh zagarantiran, a to je animirani film "Shrek the Third".

Psihopat Lecter, je s druge strane izgleda izgubio svoju box-office magiju. Sa francuskim glumcem Gaspardom Ullielom, koji glumi mlađu verziju ubice kojeg je do sada u tri filma glumio Anthony Hopkins, "Hannibal Rising" je veoma loše ocijenjen od strane kritike, a u kino-dvorane je privukao dosta skromniji broj publike u odnosu na ranije filmove iz ove franšize.

Njemački film "The Lives of Others", koji je nominiran za Oskara u kategoriji stranog filma, imao je dobar debi u ograničenom broju prikazivanja. Naime, on je pri prikazivanju u 13 dvorana zaradio solidnih 222.000 dolara. Film prati pisca pozorišnih komada i glumicu koje nadgleda policija, a radnja je smještena u istočni Berlin 80-tih godina.

Top 10 američkog box-officea za ovaj vikend:

  1. „Norbit“.
  2. „Hannibal Rising“
  3. „Because I Said So“
  4. „The Messengers“
  5. „Night at the Museum“
  6. „Epic Movie“
  7. „Smokin' Aces“
  8. „Pan's Labyrinth“
  9. „Dreamgirls“
  1. „The Queen“