U Kairu i Švicarskoj
18

Dvije nagrade za film "Bog postoji, zove se Petrunija" scenaristice Elme Tataragić

E. Lj.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Film "Bog postoji, zove se Petrunija" scenaristice Elme Tataragić, a u režiji Teone Mitevske, sinoć je dobio dvije nagrade - jednu na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu, a drugu na Castellinaria Film Festivalu u švicarskoj Bellinzoni.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu ekipi filma "Bog postoji, zove se Petrunija" dodijeljena je nagrada arapskih kritičara za evropske filma. Festival u Kairu prvi je međunarodni filmski festival u arapskom svijetu i član uglednog svjetskog kluba 15 festivala A kategorije, a o ovoj nagradi odlučivala su 42 filmska kritičara iz 13 arapskih zemalja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

U isto vrijeme, film "Bog postoji, zove se Petrunija" je na Castellinaria Film Festivalu u švicarskoj Bellinzoni dobio nagradu Utopia.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Riječ je o filmu koji prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetjednogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u "muški svijet". Film je nastao u koprodukciji Makedonije, Belgije, Francuske, Hrvatske i Slovenije, a u potpunosti je sniman na lokacijama u Makedoniji.