Film Alena Drljevića
568

Dvije nagrade filmu "Muškarci ne plaču" na međunarodnom festivalu Karlovy Vary

Klix.ba
Igrani film “Muškarci ne plaču”, reditelja i scenariste Alena Drljevića, osvojio je dvije nagrade na 52. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je imao i svjetsku premijeru u okviru glavnog takmičarskog programa.

Film je osvojio nagradu “Europa Cinemas Label” za najbolji evropski film u glavnoj konkurenciji.

"Muškarci ne plaču" govori o sudbinama nekadašnjih vojnika u Bosni i Hercegovini. Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić.

Žiri ovogodišnjeg Glavnog takmičarkog programa činili su Michel Merkt – producent filma Toni Erdmann i dobitnik Zlatnog globusa, Štefan Uhrik – slovački scenarista, producent, festivalski organizator i novinar, Ciro Guerra – kolumbijski redatelj, dobitnik nagrade Director’s Fortnigu u Cannu , Sarah Flack, montažerka, dobitnica nagrade BAFTA za montažu filma "Lost in Translation" redateljice Sophie Coppole i Anna Bruggemann – glumica i scenaristica, dobitnica Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij.

Prvi dugometražni film "Muškarci ne plaču" svojom svjetskom premijerom otvorio Glavni takmičarski program u kojem je premijerno prikazano 12 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta.

Pored Specijalne Nagrade Žirija, film je dobitnik i nagrade Europa Cinema Label za najbolji evropski film u Glavnoj kompeticiji. U obrazloženju žiri navodi: Žiri je potresen likovima čiji različiti stavovi se ne osuđuju, a koji su uvjerljivo oživljeni odličnim glumačkim ostvarenjima te univerzalnošću teme o vrijednosti oproštaja, ne samo prema drugima nego i prema sebi onome što smo činili u prošlosti. Film je relevantan za budućnost Evrope kao zajednice i suptilan je komentar na negativne aspekte muškosti.

Glavni producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada), a film je realizovan u koprodukciji sa Iridium Filmom (Slovenija), Produkcijom Živa (Hrvatska), Manderley Filmom (Njemačka) i This &That (Srbija), te njemačkom TV ZDF i Federalnom TV. Ostalu autorsku ekipu filma čine: Mirza Hamzić (izvršni producent), Erol Zupčević (direktor fotografije), Zoran Solomun (koscenarista), Mirna Ler (scenografkinja), Sanja Džeba (kostimografkinja), Mojca Gorogranc (šminkerica), Vladimir Gojun (montažer) i Igor Čamo (dizajner zvuka), postprodukcija slike Fabrika Sarajevo.

Međunarodni filmski festival u Karlovy Vary spada u A grupu festivala zajedno sa festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i San Sebastianu i predstavlja najprestižniji festival u Istočnoj i Centralnoj Evropi. Na ovogodišnjem Filmskom festivalu Karlovy Vary glumac Casey Affleck i glumica Uma Thurman su dobitnici KVIFF President’s Award.