Film/TV
0

Dva nova filma na repertoaru kina Obala Meeting Point

Klix.ba
Od četvrtka, 3. jula 2003, na repertoaru kina Obala Meeting Point igrat će dva nova filma: od 19.00 'Frida', a u 21.00 sat, 'Pianist', oba nastala na osnovu istinitih i tragičnih životnih priča.

Pijanist/ The Pianist

režija: Roman Polanski uloge: Adrien Brody, Frank Finlay, Ed Stoppard scenario: Ronald Harwood, Wladyslaw Szpilman

Film Pijanist napravljen je na osnovu autobiografske priče pijaniste Wladyslawa Szpilmana, Jevreja iz Poljske koji je izbjegao deportaciju u koncentracione logore i ostao u opustošenom varšavskom getu boreći se da preživi.

Rad na ovom filmu pružio je priliku reditelju Romanu Polanskom da utka u njega i svoje vlastito iskustvo iz II svjetskog rata. Film 'Pijanist' dobio je 3 Oscara (najbolja režija, najbolja glavna muška uloga, najbolji adaptirani scenario) Zlatnu plamu, 7 Cesara francuske filmske akademije, 2 nagrade britanske akademije (BAFTA), te jednu nagradu evropske filmske akademije (EFA).

Frida

režija: Julie Taymour glavne uloge: Antonio Banderas, Salma Hayek, Alfred Molina, Ashley Judd, Edward Norton, Geoffrey Rush

Istinita priča o životu meksičke slikarice i ikone XX stoljeća, Fride Kahlo (Salma Hayek) i njezinoj burnoj vezi s mentorom i ljubavnikom, Diegom Rivierom (Alfred Molina) te njihovom mjestu u meksičkom društvu. U Fridin život upleten je i David Siqueiros (Antonio Banderas) Rivierin rival u umjetničkom svijetu. Njeno društvo bila su, izmedju ostalih, i imena poput Lava Trockog, Pabla O'Higginsa i drugih.

Priča o umjetnici, biseksualki, komunisti, i Fridin zivot ispunjen slavom, bolom i patnjom nece nikog ostaviti ravnodušnim. A neće vas ostaviti ravnodušnim ni Antonio Banderas, njen partner u filmu. Film Frida dobitnik je Oscara za najbolju masku i najbolju originalnu muziku.