20. aprila
6

"Dum spiro spero" Pere Kvesića u kinu Meeting Point

Klix.ba
U sarajevskom kinu Meeting Point će u petak, 20. aprila, sa početkom u 20 sati biti održana specijalna projekcija filma "Dum spiro spero", reditelja i scenariste Pere Kvesića.

"Dum spiro spero" latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svako umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža. Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film one man show jer je uz scenarij i režiju autor i snimio sav materijal te svira drombulju.

Nakon specijalne projekcije u kinu Meeting Point uslijedit će razgovor sa rediteljem i scenaristom Perom Kvesićem koji će voditi književnik i scenarista Abdulah Sidran, a projekciji će prisustvovati i producent filma Nenad Puhovski.

Ulaz je slobodan.