Film/TV
0

'Društvom znanja' - novi serijal za znanje i nauku bh. društva

Sarajevo-x.com
TV produkcija 'Fotoart' iz Sarajeva pokrenula je serijal pod nazivom 'Društvo znanja' koji se od 07. juna počeo emitirati na TV OBN subotom u 16.25 sati, te repriznom terminu nedjeljom u 10.30 sati.

Ovo je jedinstven TV serijal jer se bavi oblastima koje su danas u bh. društvu potpuno marginalizirane a to su znanje i nauka. Cilj nam je, dakle, promovirati znanje i ljudski kapital kao najveću vrijednost današnjice u modernim i razvijenim društvima kakvim BiH stremi, kažu iz Fotoart-a.

Serijal 'Društvo znanja ' imat će 12 stalnih rubrika gdje će kroz temu emisije obuhvatiti prirodne, tehničke, biomedicinske i humanističke nauke, baviti se fenomenologijom modernog vremena koje karakteriziraju multi i interdisciplinarnost kao i globalna interakcija.

Posebna pažnja posvetit će se informatizaciji društva u BiH te uz obrazovno-informativni koncept publici nastojati prikazati prednosti i koristi modernih tehnologija za postizanje napretka i razvoja.

U emisiji će se, također, prezentirati posljednje vrijesti iz svijeta nauke, predstavljati domaći naučnici koji su postigli izvanredne uspjehe kako u BiH tako i inozemstvu, zatim akademske ustanove poput škola, fakulteta, popularizirati naučno štivo, naučni pojmovi, te afirmirati naučnike kroz posebna gostovanja.

Svrha pokretanja serijala je općedruštveni interes - znanje kao jedini preduslov da BiH krene naprijed, kaže se u dopisu povodom pokretanja serijala 'Društvom znanja'.