Open Air program
24

Drugog dana SFF-a publika uživala u uzbudljivoj drami Fatiha Akina "Niotkuda"

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Publika 23. Sarajevo Film Festivala večeras je imala priliku uživati u uzbudljivom filmu njemačkog reditelja turskog porijekla Fatiha Akina u KSC Skenderija, s obzirom da su zbog kiše projekcije sa Ljetnog kina Raiffeisen premještene u zatvoreno kino.

Dramu o Katji, glavnoj protagonistici filma koju glumi Diana Kruger, u dahu su pregledale stotine posjetitelja sarajevskog festivala. Kruger je na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu zahvaljujući angažmanu u Akinovom ostvarenju.

Akin je stari znanac sarajevske publike koji je za svoje filmove dosad osvojio više od 40 nagrada, uključujući i one na naprestižnijim svjetskim festivalima te nagrade Evropske filmske akademija. "Niotkuda" je na 23. SFF-u prikazan u okviru Open Air programa.

U filmu se Katjin život zauvijek promijeni kada ona DNK analizom ustanovi da ostaci pronađeni na mjestu bombaškog napada pripadaju njenom mužu i sinu. Nedugo zatim, policija privodi dvoje mladih neonacista osumnjičenih za napad. Da bi bila sigurna da krivci neće izbjeći kaznu, Katja uzima pravdu u svoje ruke.

Pored Kruger, u filmu se pojavljuju i Denis Moschitto, Johannes Krisch, Samia Chancrin, Numan Acar, Ulrich Tukur, Rafael Santana, Hanna Hilsdorf i Ulrich Friedrich Brandho.

Drugi dan 23. SFF-a zatvorit će projekcija filma "Muškarci ne plaču" bh. reditelja Alena Drljevića koja je danas, na premijernom prikazivanju u Narodnom pozorištu Sarajevo, osvojila sve prisutne.