Bogat program
35

Drugi dan AJB DOC-a donosi šest sjajnih filmova o aktuelnim društvenim temama

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Drugi dan AJB DOC Film Festivala, međunarodnog festivala kojeg je televizijska kuća Al Jazeera Balkans organizirala u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, donosi šest sjajnih filmova.

U 12:30 sati će u sklopu programa AJB Prikazuje biti upriličena projekcija filma "Nevjerovatno putovanje" španskog reditelja Alvara Gonzalesa Allera koji je dokumentao nevjerovatnu priču košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja se 1993. godine okupila u ratom zahvaćenom Sarajevu i otišla na Evropsko prvenstvo u Njemačku gdje je osvojila osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh koji je naša selekcija ostvarila.

Premijera film "Pitaj slobodno" nagrađivanog hrvatskog reditelja Roberta Tomića Zubera bit će upriličena u 15 sati. Je li vakcinacija tabu tema, dogma o kojoj nije dozvoljeno postavljati pitanja i šta se događa onima koji se odluče postaviti pitanja samo su neka od pitanja na koja Zuber nastoji dati odgovor ovim filmom ukazujući na važnost dijaloga suprotstavljenih strana.

U 16:30 sati na repertoaru je film "Bellingcat: Istina u svijetu poluistine". Hans Pool, reditelj ovog ostvarenja koje je u takmičarskoj selekciji AJB DOC-a, prati revolucionarni uspon “građanskog istraživačkog novinarstva”, poznatog kao Bellingcat, a riječ je o grupi internetskih istraživača posvećenih razotkrivanju istine u nejasnim medijskim pričama iz cijelog svijeta – od obaranja aviona Malaysia Airlinesa (MH17) do građanskog rata u Siriji ili misterioznog trovanja ruskog špijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iz svoga doma u Leicesteru de facto vođa grupe Eliot i njegov tim tragača za istinom preispituju rad novina, mreža i vlada.

Nakon toga, također u sklopu takmičarskog programa, možete pogledati film "Rodeo: Kroćenje divlje zemlje" koji će biti prikazan u 18 sati. Ovaj film donosi priču o prvim slobodnim izborima u Estoniji od Drugog svjetskog rata koji su na opće iznenađenje na vlast doveli mlade, idealističke političke snage. Predvodi ih 32-godišnji Mart Laar, najmlađi evropski premijer, zadužen da izvuče zemlju iz haosa.

U 19:30 sati u sklopu Takmičarskog programa bit će prikazan film "Feministrica". Viktor Nordenskiöld donosi nevjerovatnu priču o o četverogodišnjem mandatu švedske ministrice vanjskih poslova Margot Wallström, poznate po hrabroj feminističkoj politici i oštrom, ali empatičnom pristupu. Svjedočimo njenim energičnim pregovorima sa Saudijskom Arabijom, Izraelom i Sjevernom Korejom, kao i izrazito snažnoj kampanji za mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a, dok nastoji zadržati smirenost uprkos prijetnjama smrću i zastrašivanjima.

Drugi dan AJB DOC Film Festivala bit će završen projekcijom filma "Neriješeni slučaj". Danski reditelj Mads Brügger i švedski privatni istražilac Göran Björkdahl pokušavaju riješiti slučaj misteriozne smrti Daga Hammarskjölda. Dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubistva generalnog sekretara Ujedinjenih naroda

Svi zainteresovani karte za projekcije na AJB DOC festivalu mogu kupiti svakog dana od 11 do 21 sat u Box Officeu Multiplexa Cinema City, gdje će i biti prikazan cjelokupan festivalski program. Cijena karte za projekciju jednog filma je 5 KM. Raspored projekcija AJB DOC Film Festivala kao i sinopsisi filmova dostupni su na službenoj web stranici festivala.