Brojna filmska ostvarenja
20

Drugi dan 25. SFF-a u znaku Pawela Pawlikowskog i najnovijeg ostvarenja Pedra Almodovara

E. Lj.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Drugi dan Sarajevo Film Festivala u znaku je filma "Tuga i slava", najnovijeg ostvarenja španskog reditelja Pedra Almodovara. Svakako ne propustite ni program Posvećeno u sklopu kojeg će biti prikazana retrospektiva filmova Pawela Pawlikowskog, kao ni druge projekcije koje će biti prikazane na dvanaest festivalskih lokacija.

Projekcija filma "Tuga i slava" bit će upriličena u sklopu Open Air programa u 21 sat u Ljetnom kinu Raiffeisen. Ovaj filmu kojem ćemo, između ostalih, gledati Antonija Banderasa i Penelopu Cruzdonosi priču o mladog reditelju koji preispituje sve izbore dok mu se svijet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću. Radnja filma odvija se u Madridu, a Almodovar vješto kombinuje fikciju i stvarnost.

U sklopu programa Posvećeno u kinu Meeting Point od 15 sati možete pogledati retrospektivu filmova oskarovca Pawela Pawlikowskog kojem je sinoć uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva. Na repertoaru su filmovi "Od Moskve do Petuškija: Putovanje sa Venediktom Jerofejevim", "Dostojevski na putu", "Srpska epika" i "Na odmoru sa Žirinovskim".

Film "Nebeska tema - Priča o Vladi Divljanu" Mladena Matičevića na repertoaru je Summer Screen programa u 21 sat. Ovaj film o velikanu novog vala, autoru, gitaristi i pjevaču beogradske grupe VIS Idoli s velikim se uspjehom prikazuje u Srbiji i Hrvatskoj, a prvi će put biti prikazan u Sarajevu.

U sklopu Takmičarskog programa - igrani film u Narodnom pozorištu Sarajevo možete pogledati film "A onda smo plesali" gruzijskog reditelja Levana Akina koji je na repertoaru u 9 i 19:40 sati, kao i film "Mutavac" turskog reditelja Muarata Paya koji je na repertoaru u 23 sata. U sklopu programa U fokusu u Narodnom pozorištu Sarajevu bit će upriličene projekcije filmova "Pripadanje" turskog reditelja Buraka Cevika i "Mali Joe" Jessice Hausner.

U kinu Meeting Point će u 23 sata biti upriličena specijalna projekcija filma "Birdman ili neočekivana vrlina neukosti" višestrukog oskarovca Alejandra G. Inarituua kojem je sinoć uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Na repertoaru su i brojni kratki i studentski filmove, a za sve one koji sinoć nisu stigli pogledati premijeru filma "Sin" bh. rediteljice Ines Tanović včeras će s početkom u 21 sat biti upriličena projekcija u Ljetnom kinu Centar Safet Zajko.