Film/TV
0

Drugi BH Filmski Festival u New York-u

Sarajevo-X
Foto: Damir Pozderac
Foto: Damir Pozderac
U nedjelju 1. maja završio se Drugi godišnji Bosanskohercegovački Filmski Festival u New York-u, u organizaciji Radio Glasa Bosne i Hercegovine i Akademije Bosne i Hercegovine.

Festival je trajao tri dana i posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa novim filmskim ostvarenjima naših priznatih filmskih reditelja, kao i onih u usponu svoje rediteljske karijere.

Na festivalu su prikazani filmovi “Kod amidže Izdriza”, reditelja Pjera Žalice, te “Kutak za sporni trenutak”, reditelja Džemala Šabica, koji su također imali svoje premijere na Tribeca Festivalu ove godine. Od novijih projekata prikazani su i dokumentarni filmovi “Na put kući u tuđinu” reditelja Sabine Vajrače i producenta Alison Hanson, te kratki film Aide Šehović “Što te nema”, koji su ujedno bili i gosti filmskog festivala. Posebnu paznju privukao je i dokumentarni film o genocidu u Srebrenici “Zločin i Kazna” Marije Warsinski.
Izmedju ostalog, posjetioci su takodje imali priliku da ponovo pogledaju filmove kao sto su “Savršen Krug” Ademira Kenovića, zatim “Sjećas li se Dolly Bell” Emira Kusturice, kao retrospektivu na prijašnju kinematografiju Bosne i Hercegovine

Reditelj Džemal Šabic i Dr. Mirza Kušljugić, BiH ambasador pri Ujedinjenim Nacijama, otvorili su filmski festival, a prisutan je bio i nas konceptualni umjetnik, Nebojša Šeric Šoba, čiji radovi su bili izloženi na festivalu u vidu filmske projekcije.

Direktor Sarajevskog Filmskog Festivala, gospodin Mirsad Purivatra, u pratnji Emine Ganić, Direktora za međunarodne odnose Sarajevskog Fimskog Festivala, najavio je film “Kod amidže Idriza.” Gospodin Purivatra pokazao je veliko interesovanje za buduću saradnju Sarajevskog Filmskog Festivala sa Bosanskohercegovačkim Filmskim Festivalom u Njujorku i izrazio njegovu iskrenu podršku organizatorima u njihovom nastojanju da omoguće promociju bosanskohercegovačke kinematografije na ovim prostorima. Na predstojećem Sarajevskom Filmskom Festivalu najavljeno je osam novih filmova u bosanskohercegovačkoj produkciji koji će također biti prikazani na BHFF-u u New York-u naredne godine.

Izvještaj: Almir Lucevic