"Čuvari formule"
32

Dragan Bjelogrlić snimio film o potencijalnoj nuklearnoj krizi u Jugoslaviji: Pogledajte trailer

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Dragan Bjelogrlić snimio je film "Čuvari formule" koji govori o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji, a koji će biti premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.

Film je rađen po romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića, koji donosi istinitu priču o akcidentu u Vinči 1958. godine. U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Curie u Parizu.

Francuski doktorski tim zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mateo cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.