Hotel Hilton u New Yorku
0

Dominacija Britanaca na dodjeli nagrada Emmy

FENA
Simon Cowell (Foto: AFP)
Simon Cowell (Foto: AFP)
Britanske produkcije pobrale su najviše Emmy nagrada koje se dodjeljuju televizijskim programima van SAD-a.

Bob Hoskins je osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji "The Street" u kojoj igra vlasnika paba, bivšeg alkoholičara, koji se suprotstavlja lokalnom gangsteru, dok je njegovoj zemljakinji Heleni Bonham Carter pripala nagrada za glavnu žensku ulogu za rolu u biografskom filmu o životu poznate autorice dječijih knjiga Inid Bleighton.

Među ostalim britanskim ostvarenjima nagrađenih na ovogodišnjoj, 38. dodjeli međunarodnih Emmyja su i animirana dječija serija "Shaun the Sheep" i film iz dva dijela "Small Island" koji govori o životu imigranata s Jamajke u Londonu za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, prenosi AP.

Glavni događaj gala večeri, koja je održana u ponedjeljak navečer u velikoj dvorani hotela Hillton u New Yorku, bilo je uručenje počasnih nagrada dvojici producenata, Britancu Simonu Cowellu i Kanađaninu Lorneu Michaelsu.

Cowellu je nagrada dodijeljena u znak priznanja za unaprijeđenje muzičkih takmičarskih emisija i humanitarni rad, dok je Michaels nagrađen kao autor i producent popularnog tolk šoua "Saturday Night Live".

Od ostalih nagrađenih izdvajaju se izraelska komedija "Traffic Light" o prijateljstvu trojice tridesetogodišnjaka, portugalska TV-novela "My Love" koja prati život tri žene i argentinski satirični program "CQC" koji je osvojio svoj prvi Emmy iako je bio devet puta nominovan od 1999.

U dokumentarnoj kategoriji, nagradu su osvojili južnokorejski film "Mom and the Red Bean Cake", priča o samohranoj majci oboljeloj od raka koja izdržava svoju porodicu prodajom kolača koje sama mijesi i rumunsko ostvarenje "The World According to Ion B.", o beskućniku koji je postao jedan od vodećih savremenih umjetnika nakon što je njegove kolaže otkrio mladi vlasnik galerije.