Nakon regionalne turneje
105

Dokumentarni film "Vitez bibliotekar" Maše Mehmedovića dostupan i online

E. LJ.
Nakon regionalne turneje i prikazivanja u bibliotekama, školama i kulturnim centrima, dokumentarni film "Vitez bibliotekar – kroz vrleti i bespuća" sada je dostupan i online.

Riječ je o dokumentarcu koji govori o značaju i društvenoj ulozi biblioteka, knjizi, kulturi čitanja… Pored toga, ovaj kritički i ironično intonirani dokumentarac na jedinstven način otkriva i položaj u kojem se nalaze biblioteke i bibliotekarstvo u BiH jasno ukazujući na probleme, ali nudeći i primjere dobre bibliotečke prakse koji bi mogli potaknuti promjene na bolje.

U ovom dokumentarcu govori 27 ljudi različitih zanimanja - profesor jezika, pjesnik, penzionisani komunalni radnik, književnik, prodavač na buvljaku… Kroz takvu polifoniju glasova, koji se međusobno dopunjuju, progovara se na zanimljiv i jednostavan način.

Neobičan vitez, samoprozvani vitez bibliotekar, koji je samoinicijativno to odlučio biti, neumorno trčkara od biblioteke kroz vrleti i bespuća do čovjeka, ma gdje on bio, on dolazi kako bi mu uručio potrebnu knjigu. Njegova je misija uticati na razvoj svijesti o značaju biblioteka, knjiga, čitanja… taj prilično šašavi čovjek, ujedno i autor ovog dokumentarca, pritom ne mari da li će njegov napor biti uzaludan, jer zna da je ono za šta se bori vrijedno napora.

“Vitez bibliotekar - kroz vrleti i bespuća” rezultat je trogodišnjeg volonterskog rada autora Maše Mehmedovića koji potpisuje režiju, scenario i montažu. U ovaj rad nisu uložena nikakva materijalna sredstva, nije uloženo ništa osim dobre volje, entuzijazma i želje da se pokušaju potaknuti promjene nabolje.

Dokumentarac je premijerno prikazan prošle godine u Biblioteci grada Sarajeva nakon čega su uslijedile projekcije u Beogradu, Zenici, Tuzli, Kragujevcu, Zadru, Srebreniku, Odžaku, Sremskoj Mitrovici, Mostaru... Film je prikazivan u prostorima biblioteka, kulturnih centara, škola, ali i nekoliko pubova. Bio je uvršten u program Međunarodne konferencije Bibliotekarskog društva Srbije (Beograd, 2018.), Skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva (Opatija, 2018.), kao i u program festivala Sarajevska zima 2019. godine.

Film je od sada slobodno dostupan na YouTube kanalu Pokreta za narodnooslobodilačko bibliotekarstvo i možete ga pogledati preko ovog linka:

U filmu govore Muhamed Dželilović, Vesna Vuksan, Tvrtko Kulenović, Andrea Lešić-Thomas, Dževad Karahasan, Ajla Demiragić, Marko Vešović, Mario Hibert, Edin Pobrić, Srđan Mršić, Adnan Tufekčić, Midhad Kurtović, Aida Gavrić, Zijad Terzić, Aida Salketić, Almir Tursunović, Željka Komlenić, Namir Ibrahimović, Muradif Omerović, Haris Imamović, Hatidža Demirović, Boris Lalić, Jasna Kovo, Aleksandar Đukanović, Rahman Čabrić, Mašo Mehmedović.

Film je na engleski jezik prevela Lemana Bajrektarević