Pretpremijera
116

Dokumentarni film "Sjećaš li se Šamac Sarajeva" prikazan u Historijskom muzeju BiH

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH večeras je prikazan dokumentarni film "Sjećaš li se Šamac Sarajeva" o izgradnji drugog kolosjeka pruge Šamac-Sarajevo.

"Sjećaš li se Šamac Sarajeva" je dokumentarni film o svjedocima jednog vremena, herojima rada i udarnicima koji su prije 40 godina gradili BiH.

Naime, film slavi 40. godišnjicu izgradnje drugog kolosjeka pruge Šamac-Sarajevo. Akcijaši, njih oko 24.000 uz vikend brigade i potrebnu mehanizaciju, uspjeli su za nevjerovatnih osam mjeseci izgraditi 88 kilometara dvostrukog kolosjeka, sedam tunela, 34 mosta, 36 podvožnjaka, dva nadvožnjaka i 266 propusta.

Osim dokumentarnog materijala, izgradnji pruge svjedoče i neposredni učesnici među kojima se nalazi i komandant navedene akcije Filip Vuković, nastavnik u penziji koji trenutno boravi u Australiji. Osim njega, i danas je živ Miodrag Milošević Rule koji je za svoje učešće u akciji dobio pet udarnih značaka.

Akcija naziva "Šamac-Sarajevo 78" organizirana je na inicijativu tadašnjeg bh. političkog rukovodioca i bliskog Titovog saradnika Rate Dugonjića i s ekonomskog stajališta ovo je jedan od najznačajnijih graditeljskih poduhvata u BiH.

U filmu još govore: Azem Vllasi, Alija Nefić, Adnan Kreso, Jasmina Turbo, Nenad Bjeloš, Arif Sirotanović, Gordana i Neđeljko Krivokapić i drugi brigadiri i brigadirke ORA "Šamac-Sarajevo 78".

Važno je istaći da se i danas koristi ova pruga kao društveno dobro.