Počinje prikazivanje
9

Dokumentarni film "Scream For Me Sarajevo" od danas u kinima širom Hrvatske

Piše: E. Lj.
U kinima širom Hrvatske od danas se prikazuje dokumentarni film "Scream For Me Sarajevo", film bh. produkcijske kuće Prime Time koji donosi priču o koncertu koji je mnogima promijenio život i vratio izgubljenu nadu.

Film je obišao kina širom SAD-a, Kanade, Evrope, Australije, Novog Zelanda i Japana.

Ideja o nastanku filma u kojem se pojavljuje Bruce Dickinson potekla je od autora Jasenka Pašića, dok je režiju ovog dokumentarnog ostvarenja potpisao Tarik Hodžić.

"Scream for me Sarajevo" predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert Brucea Dickinsona, engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden u ratnom Sarajevu 1994. godine. U film su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.

Adnan Ćuhara, direktor i producent kuće Prime Time, potpisao je ugovor s engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment - Universal za veliku svjetsku distribuciju. Od premijere na Sarajevo Film Festivalu "Scream for me Sarajevo" je osvojio devet nagrada i oborio nekoliko festivalskih rekorda.