O palestinskom političaru
28

Dokumentarni film "San o slobodi" danas u programu Al Jazeere Balkans

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Dokumentarni film "San o slobodi" danas će se emitovati u programu Al Jazeere Balkans s početkom u 17:05 sati.

Dokumentarni film koji se emituje danas, traži odgovor na pitanje: "Može li mir između Izraela i Palestine bit postignut s pravim vođama?"

Dokumentarni film “San o slobodi“, Sophie Scott i Georgie Scott iz Takmičarske selekcije posljednjeg izdanja AJB DOC Film Festivala bit će emitovan danas u 17:05 i 23:05 u programu Al Jazeere Balkans.

Političar i kandidat za Nobelovu nagradu za mir Marwan Barghouti mogao bi biti izabran za sljedećeg palestinskog predsjednika, što znači da Izrael drži čelnika zemlje iza rešetaka.

Kroz oči njegove predane supruge Fadwe i njihove porodice, uz istaknute aktiviste i vođe, Marwan – "San o slobodi" bilježi duh neumornog borca za pravdu.

Foto: Press
Foto: Press

Godine 2017. sestre i režiserke Georgia i Sophia Scott dobile su neposredan pristup priči o zatvorenom palestinskom političkom vođi Marwanu Barghoutiju.

Blisko sarađujući s Marwanovom porodicom na okupiranoj Zapadnoj obali u Palestini sestre Scott provele su više od tri godine, prateći njihovu borbu s njegovim zatvoreničkim štrajkom glađu.

Foto: Press
Foto: Press

Pažljivo osmišljen, odvažan i humanistički u pristupu, film prikazuje snažnu sliku čovjeka koji bi jednog dana mogao voditi palestinski narod i postavlja pitanje: "Može li mir između Izraela i Palestine biti postignut s pravim vođama?"