Priča o bh. košarci
54

Dokumentarni film "Nevjerovatno putovanje" večeras na Al Jazeera Balkans

N. C.
"Nevjerovatno putovanje", dokumentarni film o igračima košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, njihovom okupljanju u opkoljenom Sarajevu 1993. te nastupu na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, bit će prikazan večeras na Al Jazeera Balkans.

Pod dramatičnom opsadom u Sarajevu, Košarkaški savez BiH putem sporta pokušava smjestiti BiH na kartu svijeta. Misiju je vodio Mirza Delibašić, legenda jugoslavenske košarke, bivši igrač Real Madrida, olimpijski, svjetski i evropski prvak.

April 1993. Sarajevo je bilo pod opsadom koja je trajala od proljeća 1992. godine. Usred uništavanja zemlja je postepeno pokušavala uspostaviti institucije, među njima je i Košarkaški savez BiH.

Dokumentarni film "Nevjerovatno putovanje" Álvara González-Allera i Olivera Valente imao je svjetsku premijeru na AJB DOC 2019. u selekciji AJB prikazuje, gdje je osvojio nagradu publike.

Film je nastao u koprodukciji s AJB i bit će premijerno prikazan 13. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05 prvi dio, 20. februara 2021. u 19:05, repriza u 23:05, drugi dio, Full Screen na AJB te na digitalnim platformama AJB.