TV premijera
597

Dokumentarni film "Lakonoga" u utorak na Al Jazeeri Balkans

Klix.ba
Dokumentarni film “Lakonoga” prati životnu priču Fahrudina Kučuka, koji u rodnom Sarajevu doživljava najsretnije, ali i najbolnije trenutke. TV premijera filma bit će prikazana u programu Al Jazeere Balkans 19. novembra u 17:05 sati.

Drugog maja 1992. njegov život dobija potpuno drugi tok i smisao.

Lakonoga simbolizira lik Fahrudinove kćerke Aide, čija je smrt u opkoljenom Sarajevu umnogome odredila njegov život i rad.

Kučuk kroz svoje stvaralaštvo nastoji usrećiti svu djecu svijeta i zaštititi njihova prava, a osnovno je pravo na život.

Fahrudin Kučuk, istaknuti bosanskohercegovački književnik i bajkopisac, objavio je 11 romana, zbirku pjesama, zbirku pripovjedaka, nekoliko pozorišnih tekstova te veliki broj edukativno-zabavnih slikovnica. Njegova trilogija Mračno kraljevstvo u recenzijama književnih kritičara upoređena je s Gospodarom prstenova. Dobitnik je brojnih priznanja, a dvaput je bio nominiran za prestižnu nagradu "Astrid Lindgren", koja se dodjeljuje u čast poznate švedske autorice romana Pipi Duga Čarapa.

Autorica filma je dugogodišnja TV novinarka, urednica i voditeljica Lejla Zvizdić.

Premijerno prikazivanje ovog dokumentarca na drugom izdanju Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) izazvalo je veliko interesovanje javnosti.

TV-premijeru dokumentarnog film Lakonoga možete pogledati u programu Al Jazeere Balkans 19. novembra u 17:05 (repriza u 23:05), kao i na digitalnim platformama.