"Najgledaniji film"
382

Dokumentarni film "Džemo" nagrađen specijalnom nagradom AJB DOC-a

Klix.ba
Ovogodišnje izdanje AJB DOC-a je zbog pandemije koronavirusa održano u online formatu, a u programu festivala prikazano je ukupno 18 filmova, uključujući i dokumentarac "Džemo" koji je otvorio Treće izdanje AJB DOC-a i osvojio nagradu za najgledaniji film.
Žiri AJB DOC-a je ove godine virtuelno dodijelio nagrade za najbolje filmove, a Klixov dokumentarni film "Džemo", čiju režiju i scenarij potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, je u pet festivalskih dana pregledan malo više od 67.000 puta.
"Džemo" je najgledaniji film Trećeg AJB DOC-a (Foto: D. S./Klix.ba)

Gledala ga je publika iz više od 30 država.

Podsjećamo, na online platformi festivala prikazano je ukupno 18 filmova, a svaki od njih gledatelje je podsjetio na vrlo važne teme o kojima je potrebno govoriti stalno. Ne samo kroz razgovore, nego i kroz različite vrste umjetnosti. Ove godine festival je govorio o pedofiliji, izbjeglicama, autizmu...

AJB DOC Main Award za najbolji film u Takmičarskoj selekciji dodijeljena je filmu "Ne u moje ime (Objector)", specijalno priznanje dodijeljeno je filmu "Uhvaćeni u mrežu (Caught in the net)", a nagradu u selekciji AJB Prikazuje dobila je Nerminka Emrić za film "Komšije". Film "Transforming Tomorrow" Dine Mustafića dobio je nagradu programskog žirija.