Dirljiva priča
65

Dokumentarac "Za Samu" otvorio AJB DOC: Epsko putovanje kroz ratno iskustvo žene

E. Lj.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dokumentarni film "Za Samu" autora Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, koji donosi priču o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, prvi je film koji je prikazan u okivru Takmičarskog programa AJB DOC Film Festivala.
Sala Cinema Cityja bila je premala da primi sve one koji su željeli pogledati prvo dokumentarno ostvarenje novinarke Waad al-Kateab koja bez imalo uljepšavanja pred gledaoca stavlja realnu sliku rata i odluke koje donosimo kada se nađemo usred takvog dešavanja.

Dirljiva priča koja je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki koja se tokom pet godina ustanka u Halepu u Siriji zaljubljuje, udaje i rađa Samu nikoga nije ostavio ravnodušnim.

"Da li ćeš me kriviti što sam ostala ovdje ili ćeš me kriviti što sam otišla", pitanje je koje Waad postavlja samoj sebi dok se obraća svojoj kćerki u nekoj dalekoj budućnosti. Jer sve vrijeme dok se oko nje vodi kataklizmički sukob, ona se bori s nemogućim izborom - da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke ili ostati jer bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo.

Njenu nevjerovatnu životnu priču publika AJB DOC Film Festivala doživjela je veoma emotivno, a mnogima je bilo teško sakriti suze.

“Žao mi je što nisam mogla doći, ali sam sretna što sam dio AJB DOC-a. Nažalost, to se još uvijek dogadja, Assad kontroliše veliki dio Sirije, ali mi još uvijek imamo nadu da će se na kraju sve dobro završiti i da će pobijediti pravda”, rekla je Waad al-Kateab.

S obzirom na to da je i Sarajevo bilo pod opsadom izrazila je nadu da će jednog dana, kada rat bude prošlost, i Sirija imati svoj filmski festival.