"Cinema Under Siege"
75

Dokumentarac Srđana Šarenca o počecima SFF-a tokom opsade Sarajeva: Ljudima je vraćena nada u život

I. S.
Dodjela nagrada na dodjela nagrada na Al Jazeera Documentary Industry Days
Dodjela nagrada na dodjela nagrada na Al Jazeera Documentary Industry Days
Dokumentarac "Cinema Under Siege" reditelja Srđana Šarenca donosi priču o počecima Sarajevo Film Festivala te izazovima njegovog organizovanja u opkoljenom gradu.

Reditelj Haris Pašović je 1993. godine organizovao "Sarajevski filmski festival - Poslije kraja svijeta" u okviru Međunarodnog teatarskog i filmskog festivala MESS. Šarenac snimanjem dokumentarca "Cinema Under Siege" želi odati počast filmskim radnicima koji su kroz umjetnost pomagali Sarajlijama da ostanu pri zdravoj pameti dok je Vojska Republike Srpske vršila agresiju.

"Filmovi i kultura su pomogli ljudima tokom opsade Sarajeva na način da su im vratili nadu u život. Zamislite da 18 mjeseci živite pod granatama, bez vode, struje, grijanja i neko vam kaže da će kino opet da radi. To zvuči potpuno nemoguće, zar ne? Haris Pašović i njegove kolege filmadžije su donijeli 143 filma u opkoljeno Sarajevo i prikazali ih na festivalu 'Poslije kraja svijeta'. Čak 20 hiljada Sarajlija je došlo u kino. Oni su se barem na tren osjećali kao da nisu u ratu", započinje Šarenac naš razgovor.

Ovaj dokumentarni film je još u procesu snimanja. Poznato je da će se u njemu pojaviti holivudski glumac Jeremy Irons te meksička filmska rediteljica Dana Rothberg.

"Iskreno se nadam da će Annie Liebowitz, koja je dizajnirala plakat ovog festivala, biti u filmu. Također smo u pregovorima sa njemačkim rediteljem Wim Wendersom, čiji je film 'Until the End of the World' prikazan u Sarajevu te 1993. godine", govori.

Šarenac je tada bio tinejdžer. Nije imao priliku prisustvovati ovoj prvoj verziji Sarajevo Film Festivala jer je grad bio blokiran.

"Jako je teško bilo doći od Alipašinog Polja do centra Sarajeva. Nije bilo nikakvog prevoza. Ljudi su morali sakrivati se iza zgrada da ne bi stradali od snajpera ili granata", navodi.

Srđan Šarenac
Srđan Šarenac

Dio bh. publike ima običaj kritikovati to što u našoj kinematografiji i dalje dominiraju filmovi koji tematiziraju rat. Reditelj misli da nema ništa loše u ovoj praksi te da iznova treba podsjećati na užase kojima smo bili izloženi.

"Ja kao umjetnik snimam filmove o temama koje me snažno dotaknu te smatram da je potrebno napraviti film o prvom sarajevskom filmskom festivalu pod opsadom", dodao je.

Činjenica je da je Sarajevo Film Festival odavno postao najbolji brend Bosne i Hercegovine. Od utočišta pruženog Sarajlijama tokom najtežih dana razvio se u veliki događaj čiji su značaj prepoznali brojni svjetski reditelji i glumci.

"Želim da se u zahvalim timu AJD Industry Days platforme, Al Jazeere Balkans i Al Jazeera Documentary kanala što su mi omogućili da predstavim dokumentarni projekat 'Cinema Under Siege' stranim koproducentima, distributerima i predstavnicima festivala. Meni samom je mnogo teško uspostaviti kontakte te je AJD Industry Days pravi pogodak. Organizatori su sve te sjajne ljude doveli u Sarajevu gdje sam imao priliku da im prezentiram film", zaključio je Šarenac.

Nagrađen je sa ukupno tri nagrade. Dobio je glavnu nagradu za najbolji projekat u Main Pitch kategoriji u vrijednosti od 25 hiljada dolara, Miadoc nagradu - poziv na koprodukcijski market u Rimu i Progress nagradu – korištenje arhivskih snimaka u vrijednosti od tri hiljade eura.

Više informacija o AJB Industry Days, koji se održavaju u okviru AJB DOC Film Festivala, možete pronaći na zvaničnoj stranici.