Film/TV
0

Dokumentarac o ratu u Iraku na Sundance festivalu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Film "No End in Sight" u kojem se radi o ratu protiv terorizma, bit će premijerno prikazan na Sundance filmskom festivalu.

''No End in Sight'' precizno i detaljno opisuje šta se dešavalo u 2003. i 2004. godini, a prikazuje se u trenutku kada je nova Demokratska većina u američkom kongresu napravila oštar zaokret protiv Bushove politike u Iraku.

Redatelj – debitant Charles Ferguson u filmu je uspio doći do ''velikih'' igrača u Iraku, uključujući zamjenika američkog državnog sekretara Richarda Armitagea, generala Jaya Garnera, koordinatora za centralni Irak koji je bio zadužen za Bagdad te pukovnika Paula Hughesa, koji u filmu na živopisan način opisuje kako je koalicijski administrator za Irak Paul Bremer stigao u Irak i brzopleto donio velike odluke koje su uzrokovale katastrofalne posljedice.

Film je u potpunosti finansirao Ferguson, koji ima doktorat iz vanjske politike s MIT univerziteta. Još jedan zanimljiv podatak iz biografije ovog čovjeka je taj da je on svoju softversku kompaniju, Vermeer Technologies, prodao Microsoftu za 133 miliona dolara.

Ostali filmovi na Sundance festivalu čija je tema rat u Iraku su: "Ghosts of Abu Ghraib" priča o maltertiranju zatvorenika u zloglasnom iračkom zatvoru iz 2003. godine, danski film "Enemies of Happiness", koji se bavi uvjetima života u današnjem Afganistanu te najočekivaniji film Sundance festivala "Grace Is Gone", film u kojem John Cusack glumi čovjeka čija je žena poginula u iračkom ratu.

Nijedan od dokumentaraca koji je napravljen u posljednje vrijeme, a čija je tema rat u Iraku, nije ni približno ostvario uspjeh filma Michaela Moorea "Fahrenheit 9/11", koji je osvojio Palme d'Or na filmskom festivalu u Kanu i koji je postao najgledaniji dokumentarni film svih vremena sa zarađenih 119 miliona dolara samo u SAD-u.

Nijedan od filmova koji su slijedili - "Iraq in Fragments", "The Ground Truth", "The Road to Guantanamo", "Why We Fight" i "The War Tapes" – nisu uspjeli ostvariti zaradu preko jednog miliona dolara.

S druge strane, očekuje se da će "No End in Sight" imati puno veći uspjeh, jer prema načinu na koji je urađen, podsjeća na dokumentarni film "Enron: The Smartest Guys in the Room" - dokumentarac prikazan na Sundance festivalu, a onda i film nominiran za Oskara.