Prevara se ne isplati
15

Dokumentarac o jednom od najvećih seks skandala u historiji trenutno je najgledaniji na Netflixu

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Sedmicama se potresna serija "Baby Reindeer" nalazila na prvom mjestu najgledanijeg sadržaja na Netflixu, no sada ju je zamijenio dokumentarac o seks skandalu koji je prije devet godina potresao svijet.

"Ashley Madison: Sex, Lies and Scandal" dokumentarac je koji duboko kopa po kibernetičkom napadu iz 2015. godine na internet stranicu koja je služila za izvanbračne afere.

Slogan stranice bio je "Život je kratak. Imajte aferu", a u dokumentarcu su se pojavili stvarni korisnici "Ashley Madison" stranice kako bi pokušali objasniti šta, kako i zašto su radili.

Web stranica je brzo stekla popularnost i imala je više od 30 miliona korisnika iz cijelog svijeta, a onda je 2015. godine "Ashley Madison" dobila upozorenje od hakera.

Odgovornost za napad je preuzela hakerska grupa "Impact Team" koja je od vlasnika AshleyMadisona tražila da ugasi stranicu, prijeteći objavom podataka.

"Gašenje AM-a (Ashley Madison) će vas koštati, no odbijanje da to učinite će koštati još više", poručili su tada hakeri.

Svoju prijetnju su ubrzo i ostvarili te su objavili korisnička imena, prava imena, adrese, detalje o kreditnim karticama i razmjeni gotovo 10 miliona mailova u razdoblju od sedam godina.

Objavljivanje podataka dovelo je do razotkrivanja slavnih osoba, političara, javnih osoba i gotovo svih onih koji su bili na Ashley Madison, što je rezultiralo razornim posljedicama.

Netflixov dokumentarac govori o tome kako su brojni brakovi i reputacije uništeni, kao i kako su si neki ljudi nakon objave podataka čak i oduzeli život.

Čini se da kontroverze i katastrofa oko hakiranja nisu usporile tempo rasta stranice jer je izvješće iz 2020. pokazalo da je baza korisnika narasla na 70 miliona.

Gledatelji su zapanjeni viđenim.

"Nisam bio spreman na ovo", "Nikad nisam toliko navijala za hakere", "Vjerovatno najluđi dokumentarac koji sam ikad pogledao", samo su neki od komenatara na društvenim mrežama.