Traganje za oprostom
10

Dokumentarac "Neoprošteno" o ratnom zločincu Esadu Landži prikazan na AJB DOC-u

Piše: Dž. L.
U sklopu netakmičarske selekcije Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala večeras je u Cinema Cityju u Sarajevu prikazan dokumentarac "Neoprošteno" o ratnom zločincu Esadu Landži.

Filmsko ostvarenje danskog reditelja Larsa Feldballe-Petersena oduševilo je festivalsku publiku koja je ispovijest Esada Landže pogledala u dahu.

"Neoprošteno" donosi priču o Landži koji se pokušava pomiriti s prošlošću. Glavno pitanje dokumentarca jeste može li se ratni zločinac vratiti normalnom životu nakon što je osuđen za zločin protiv čovječnosti.

Esad Landžo je godinama bezuspješno tražio odgovore na ovo pitanje. U jesen 2015. godine, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se vraća kući i na mjesto svog zločina u Bosni. Shvata da mu je to putovanje posljednja prilika da se oslobodi svojih demona i pronađe mir. Mora tražiti oprost od onih koje je izdao i najviše povrijedio, ali i od sebe samoga. Za razliku od mnogih drugih ratnih zločinaca, Esad priznaje da nikad nije bio prisiljen počiniti te zločine, a opet ih je izvršio. Svjestan je da se mora suočiti s boli preživjelih i nada se da će im uspjeti pomoći da nastave sa životom. U filmu upoznajemo Esadovu porodicu, žrtve i njihovu rodbinu.

Nakon projekcije u Cinema Cityju, prisutnoj publici pridružio se producent dokumentarca, Finac Ari Matikainen koji je s publikom razgovarao o onome što su vidjeli.

"U Finskoj još pričamo o onome što se desilo i o tome treba pričati. Bez oprosta nema pomirenja. Bez oprosta Esad se nikada neće moći vratiti normalnom životu. Drago mi je što je publika u Sarajevu i BiH pogledala njegovu priču, i to na prvom AJB DOC Festivalu. Ovakvih priča trebalo bi biti više", kazao je Matikainen.

Za dokumentarac "Neoprošteno" vladao je veliki interes publike. Kako smo se uvjerili, tražila se karta više.