{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dokumentarac "Neoprošteno" o ratnom zločincu Esadu Landži prikazan na AJB DOC-u

21.9.2018. u 22:29
10
134
Dokumentarac "Neoprošteno" o ratnom zločincu Esadu Landži prikazan na AJB DOC-u
10
 
U sklopu netakmičarske selekcije Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivala večeras je u Cinema Cityju u Sarajevu prikazan dokumentarac "Neoprošteno" o ratnom zločincu Esadu Landži.
Filmsko ostvarenje danskog reditelja Larsa Feldballe-Petersena oduševilo je festivalsku publiku koja je ispovijest Esada Landže pogledala u dahu.

"Neoprošteno" donosi priču o Landži koji se pokušava pomiriti s prošlošću. Glavno pitanje dokumentarca jeste može li se ratni zločinac vratiti normalnom životu nakon što je osuđen za zločin protiv čovječnosti.

Esad Landžo je godinama bezuspješno tražio odgovore na ovo pitanje. U jesen 2015. godine, gotovo 25 godina nakon početka rata, Esad se vraća kući i na mjesto svog zločina u Bosni. Shvata da mu je to putovanje posljednja prilika da se oslobodi svojih demona i pronađe mir. Mora tražiti oprost od onih koje je izdao i najviše povrijedio, ali i od sebe samoga. Za razliku od mnogih drugih ratnih zločinaca, Esad priznaje da nikad nije bio prisiljen počiniti te zločine, a opet ih je izvršio. Svjestan je da se mora suočiti s boli preživjelih i nada se da će im uspjeti pomoći da nastave sa životom. U filmu upoznajemo Esadovu porodicu, žrtve i njihovu rodbinu.

Nakon projekcije u Cinema Cityju, prisutnoj publici pridružio se producent dokumentarca, Finac Ari Matikainen koji je s publikom razgovarao o onome što su vidjeli.

"U Finskoj još pričamo o onome što se desilo i o tome treba pričati. Bez oprosta nema pomirenja. Bez oprosta Esad se nikada neće moći vratiti normalnom životu. Drago mi je što je publika u Sarajevu i BiH pogledala njegovu priču, i to na prvom AJB DOC Festivalu. Ovakvih priča trebalo bi biti više", kazao je Matikainen.

Za dokumentarac "Neoprošteno" vladao je veliki interes publike. Kako smo se uvjerili, tražila se karta više.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: