VIDEO
/
Dokumentarac "Mirza Delibašić - legenda" u Kriterionu

Klix.ba
7.1.2013. u 08:38
0
6
Dokumentarac "Mirza Delibašić - legenda" u Kriterionu
0
Dokumentarac "Mirza Delibašić - legenda" u Kriterionu
U art kinu Kriterion u srijedu, 9. januara, bit će održana projekcija dokumentarnog filma "Mirza Delibašić - legenda", autora Miroslava Benkovića.
Nakon filma, svi posjetioci imaju priliku da se pridruže autoru na besplatnom piću, te da razgovaraju o filmu i životu velikog košarkaša i njegove generacije.

Film "Mirza Delibašić - Legenda" prikazuje njegov život, od djetinjstva do kraja profesionalne karijere. Snimanje filma trajalo je tri godine zbog nedostatka materijala, a u proces su bili uključeni Danko Delibašić, Nenad Marković, te mnogi Mirzini prijatelji i saradnici.

"Vidio sam da počevši od mene, pa i ostalih niko nije mogao ne pustiti suzu gledajući ovaj film, gledajući što se sve u čovjeku nalazi i šta može jedan čovjek da učini sa svojim talentom", rekao je Ivica Šarić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajeva.

Mirza Delibašić Kinđe je bio veliki bosanskohercegovački košarkaš i sportista. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968., kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. prešao u Bosnu. Za "Studente" je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa. Nakon što je osvojio sve što se može osvojiti u Jugoslaviji, 1980. prelazi iz Bosne u Real Madrid, gdje se smatra jednim od najboljih igrača koji su ikada igrali za "kraljevski klub" Real Madrid. Španci su ga prozvali El Monstruo, jer njegovi protivnici nisu znali kako ga zaustaviti.Film "Mirza Delibašić - legenda" će biti prikazan u 17:30 sati. Ulaz na projekciju je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: