U dva termina
24

Dokumentarac "Flotacija" se danas emituje na Al Jazeeri Balkans

I. S.
Nagrađivani dokumentarac "Flotacija" Alesandre Tatić i Eluned Zoi Ajano možete gledati danas u dva termina: 17:05 i 23:05 na Al Jazeeri Balkans.

Sniman je čak devet godina i bavi se prošlošću, sadašnjošću i budućnošću. Ovaj dokumentarni film je 2022. godine u fazi projekta predstavljen na prvom izdanju AJD Industry Daysa u kategoriji "Work in Progress", a već 2023. prikazan je na šestom AJB DOC Film Festivalu kao završen dokumentarni film u takmičarskoj kategoriji te mu je internacionalni žiri nagradio priznanje Special Mention, čime je prošao puni krug od Al Jazeerin podrške produkciji, preko prikazivanja na Festivalu dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans te sada se emituje u programu AJB-a.

Obišao je najvažnije evropske i regionalne festivale, gdje je i nagrađivan, dobitnik je Grand Prix-a na Martovskom festivalu u Beogradu 2023, a prikazan je i na festivalima GoEast, Beldocs, Verzio i ZagrebDox, kao i mnogim drugim.

Radnja je smještena u istočnoj Srbiji, u gradu s dvojnim identitetom podijeljenim između magije i industrije i prati porodicu čija je sudbina nerazdvojivo povezana s oba identiteta koja daje sve od sebe da osigura opstanak svoje tradicije i budućih generacija.

Dugogodišnji rudar Dragan Marković pripada posljednjoj generaciji lovaca na zmajeve u svojoj porodici. Njegova sestra Desa, udovica sindikalnog vođe, pokušava sačuvati njegovu zaostavštinu tako što se bori za prava rudarskih porodica.

U programu Al Jazeere Balkans film "Flotacija" bit će emitovan danas, 30. aprila u 17:05 i 23:05, kao i u repriznim terminima narednih dana.