Film portala Klix.ba
271

Dokumentarac "Džemo" dostupan za gledanje na platformi britanskog festivala

Klix.ba
Dokumentarni film portala Klix.ba "Džemo" dostupan je za gledanje na platformi britanskog First-Time Filmmaker Online Sessionsa (Lift-Off Sessions) po cijeni od 10 dolara (16 KM).

Klixov dokumentarni film "Džemo", čiju režiju i scenarij potpisuju Lejla Kajić i Davorin Sekulić, premijerno je prikazan na prošlogodišnjem AJB DOC-u te je tada pregledan nešto više od 67.000 puta. Na ovom festivalu dobio je specijalno priznanje za najgledaniji film.

Ovo ostvarenje nastavlja svoj festivalski život te se ove sedmice prikazuje na platformi First-Time Filmmaker Online Sessions.

Četrdesetšestogodišnji Džemo živi na selu s majkom, ocem i bratom. Svakodnevno brine o deset krava i na taj način osigurava egzistenciju za cijelu porodicu. Džemin dan počinje i završava s civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 kilometara. Kao dječak je sanjao o učešću na velikim trkačkim događajima, zbog čega se redovno prijavljuje na gradske i planinske utrke.

Uprkos velikom fizičkom naporu, koji rad na selu iziskuje, te činjenici da se takmiči protiv profesionalnih atletičara, Džemo redovno osvaja zlatne medalje. Od ostalih trkača razlikuje se po izgledu, ponašanju, ali i po tome što ne koristi društvene mreže i nema potrebu da se pojavljuje u medijima. Naprotiv, Džemu kroz velike životne utrke vodi sjećanje na brata s kojim je nekada učestvovao u školskim utrkama, a koji je pognuo u minulom ratu.

Film je dostupan ovdje od danas do 3. maja 2021. godine. Nakon kupovine karte moguće je glasati za najbolji film, a pobjedničko ostvarenje će zatim biti prikazano u Pinewood studiju (Velika Britanija) i u Los Angelesu u sklopu Lift-Off Film Festivala.